De câte ore de somn ai nevoie, de fapt, pentru o viață sănătoasă. Ce spun specialiștii
Un somn odihnitor alimentează mintea și reface corpul. Întotdeauna au existat subiecte intens discutate despre somnul în sine, dar și despre intervalul în care organismul este bine să se odihnească. Cu toate acestea, nu mulți știu la ce pericole se expun dacă nu țin cont de aceste detalii.
Câte ore este recomandat să dormi, de fapt, pe zi
Experții consideră că o persoană nu ar trebui să doarmă mai mult de 11 ore. Chiar dacă odihna este benefică, ea poate fi periculoasă, mai ales atunci când nu sunt respectate anumite intervale de timp.
Cercetătorii s-au concentrat de-a lungul timpului să găsească o legătură între somn și anumite afecțiuni ale corpului, iar rezultatele au arătat că într-adevăr există. Mai mult decât atât, acestea sunt mai notabile la oamenii care preferă să doarmă mai mult.
Aparent, cu cât ne odihnim mai mult, cu atât întâmpinăm mai multe dificultăți în încercarea de a pierde din greutate sau de a ne menține la o greutate ideală. Conform specialiștilor, cei care aleg să se culce după ora 23:00 sunt predispuși la îngrășare.
„Dacă mergem să dormim după 11 noaptea, pentru fiecare oră după această oră, vedem creșterea în greutate între unu și două kilograme pe termen lung. După ora 23:00, pentru fiecare oră ulterioară în care te culci, indicele de masă corporală (IMC) crește între 0,1 și 0,3, indiferent de câte ore dormi”, a transmis un specialist, notează playtech.ro.
De cât somn avem nevoie în funcție de vârstă
Numărul de ore de somn de care avem nevoie diferă de la om la om, vârsta fiind cel mai important criteriu de selecție.
- Nou-născuții (0-3 luni): 14-17 ore
- Sugarii (4-11 luni): 12-15 ore
- Copiii mici (1-2 ani): 11-14 ore
- Preșcolarii (3-5 ani): 10-13 ore
- Școlarii (6-13 ani): 9-11 ore
- Adolescenții (14-17 ani): 8-10 ore
- Tinerii (18-25 ani): 7-9 ore
- Adulții (26-64 ani): 7-9 ore
- Persoanele în vârstă (peste 65 de ani): 7-8 ore