De-a lungul șoselelor României se pot vedea copii care cerșesc, copii care vând nimicuri, copii care spală parbrize: "Uitați-vă în jurul vostru – E UN FENOMEN!"
În contextul dublării alocațiilor de stat pentru copii, într-un articol publicat pe biziday.ro, este prezentată viața unui copil care trăiește într-un sat izolat din Maramureș.
Florin are 16 ani, dar arată de 10, atât este de slab, povestește Ina Gabriela Funețean, autoarea articolului.
“Da’ de voinic, îi voinic, să știți”, se mândrește mamă-sa cu el, “îi tare bun de muncă”.
“Nici nu are voie să fie altfel: trebuie să țină gospodăria și să mai lucreze și prin sat, pentru că e singurul întreținător al familiei”, spune Gabriela Funețean, povestind că tatăl copilului a murit în urmă cu 7 ani, iar mama este alcoolică
Florin mai are are 3 frați, pe Adi, care are acum 12 ani, și două surori mai mici. Florin nu a fost niciodată la școală, iar Adi nu a mai mers la școală de patru ani. Fetele au fost luate “de suflet” de o familie mai înstărită din sat, spre binele tuturor.
Pe acești copii îi mai ajută o asociație umanitară. Le-a refăcut casa și le-a cumpărat o vacă, pentru a avea o sursă de hrană.
„În toate orașele și de-a lungul șoselelor României se pot vedea copii care cerșesc, copii care vând nimicuri, copii care spală parbrize. Toți copiii ăștia au abandonat școala sau sunt înscriși în școli doar formal, iar viitorul lor e crunt. Nu putem susține că sunt cazuri izolate, uitați-vă în jurul vostru: e un fenomen.
Din păcate, guvernul nu pare să fi aflat de existența acestui fenomen, iar opoziția exultă că i-a reușit “figura” cu mărirea alocațiilor. Sigur, alocațiile trebuiau mărite, chiar și familiile cu doi salariați se descurcă foarte greu cu banii. Dar mărirea alocațiilor nu-i ajută exact pe cei care au mai mare nevoie de ajutor: copiii aflați în sărăcie extremă.
Dimpotrivă, pentru acești copii, mărirea alocațiilor e de-a dreptul o catastrofă, pentru că, odată ce guvernul și opoziția au bifat această victorie electorală, orice discuție asupra copiilor defavorizați e încheiată și, până cel mai devreme în 2020, nu mai are cine să o redeschidă. Între timp, copiii sărmani de azi vor crește trăindu-și dramele lor neștiute, transformându-se chinuit în adulți-problemă, dependenți de ajutoarele sociale pe care le vor plăti copiii voștri. Așadar, bucurați-vă cu măsură de cei 42 de lei în plus de azi! Aruncându-vă acest praf în ochi și guvernul și opoziția v-au obținut aprobarea tacită pentru a ignora alte bombe sociale, gata amorsate. Iar nepăsarea este o formă de complicitate”, afirmă autoarea articolului.