David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial, a semnalat apropierea unei crize umanitare „catastrofale” în 2021, situația putând fi chiar mai gravă decât până acum, notează RT News.
Șeful PAM, David Beasley, a declarat la o reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, că aproximativ 270 de milioane de oameni „mărșăluiesc spre înfometare” și că, în unele țări, foametea este „la orizont”.
„2021 va fi literalmente catastrofal, pe baza a ceea ce vedem în această etapă a jocului. Asta pentru că am cheltuit 19 trilioane de dolari, banii ar putea să nu fie, și cel mai probabil nu vor fi disponibili pentru 2021″, spune David Beasley.
În luna august, acesta avertiza că numărul persoanelor care se confruntă cu malnutriția ar putea crește cu 80% până la sfârșitul anului, avertizând de o „foamete de proporții biblice”, deoarece milioane riscă să moară de foame.
„Omenirea se va confrunta cu o foamete de proporții biblice din cauza pandemiei de coronavirus”, a avertizat David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU).
„Țările trebuie să reacționeze rapid și intelligent”, a insistat el, precizând că donațiile trebuie să fie constante, pentru o perioadă mai mare de timp, iar lanțurile de aprovizionare trebuie ținute permanent deschise.
„Nu ne referim aici la oameni care se dus seara la culcare, deși le e încă foame. Vorbim de situații extreme, de urgență, oameni care efectiv sunt pe punctul de a muri de foame. Dacă nu le vom da mâncare, ei vor muri.
Este greu de anticipat modul în care COVID-19 se va răspândi în lumea în curs de dezvoltare. Ce pare a fi sigur, însă, este că fragilele sisteme de sănătate de aici vor intra în colaps. Dezastrul economic ce va urma va duce la o lipsă acută de resurse. Aceasta este cu adevărat mai mult decât o pandemie – crează o pandemie de foamete. E o catastrofă umanitară”, a subliniat Beasley.
„Dacă facem rost de bani și păstrăm deschise lanțurile de aprovizionare, putem evita foametea. Putem să stopăm asta dacă acționăm acum”, a declarat David Beasley.
„O lume divizată nu va fi capabilă să combată pandemia, ci are nevoie de o acțiune concertată pentru a nu permite ca milioane de oameni să intre în sărăcie”, avertiza în luna octombrie secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, citat de Reuters.
„Pandemia de Covid-19 este o problemă globală majoră pentru întreaga comunitate internaţională, pentru multilateralism şi pentru mine, ca secretar general al Naţiunilor Unite. Din nefericire este un test la care, până acum, comunitatea internaţională eşuează”, a mai afirmat acesta.
Acesta a atenționat că, dacă nu vor fi luate măsuri concertate, „un virus microscopic ar putea împinge milioane de oameni în sărăcie şi foamete, cu efecte economice devastatoare în anii care vor veni”.