„Dați căldura mai încet cu un grad, pentru a reduce dependența de gaz rusesc”, recomandă un consilier energetic

„Dați căldura mai încet cu un grad, pentru a reduce dependența de gaz rusesc”, recomandă un consilier energetic
Sursa: Hepta/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACASursa: Hepta/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Principalul consilier energetic la nivel mondial le-a recomandat europenilor să facă economie la gaz pentru a reduce dependența de importurile rusești.

Totodată, acesta a sugerat guvernelor din Europa să impună o taxă excepțională companiilor de combustibili fosili care au profitat de pe urma creșterii prețurilor la energie și să o folosească pentru a reduce facturile la energie pentru consumatorii vulnerabili, potrivit The Guardian.

„Dați căldura mai încet cu un grad, pentru a reduce dependența de gaz rusesc”

Fatih Birol, director executiv al AIE, organul de supraveghere global al energiei, a susținut că Rusia folosește rsursele de gaze naturale ca o armă economică și politică. Acesta a adăugat că ajustarea termostatelor cu un grad ar însemna economisirea a 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an.

„Ajustarea termostatului de acasă cu 1 grad Celsius ar economisi aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an, o economie importantă în cadrul importurilor totale de gaze rusești de 155 de miliarde de metri cubi, dacă ar fi implementată împreună alte măsuri. Ar ajuta la reducerea facturilor la energie, dar la menținerea confortului”, a spus Birol.

Guvernele din Europa nu ar trebui să semneze contracte noi de gaze cu compania energetică de stat a Rusiei

Principalul consilier energetic la nivel a recomandat guvernelor să nu semneze noi contracte de gaze cu compania energetică de stat a Rusiei Gazprom sau să reînnoiască acordurile care expiră, să stabilească o obligație minimă pentru companiile energetice de a stoca gaze, să accelereze înlocuirea cazanelor pe gaz cu pompe de căldură și să caute surse alternative de gaz din alte părți ale lumii.

„Mai mult ca niciodată, a scăpa de combustibilii fosili ruși și de combustibilii fosili în general este esențială. Ceea ce este în joc este atât necesitatea de a accelera lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și, după cum putem vedea acum, securitatea energetică pe termen scurt a continentului european”, a declarat Barbara Pompili, ministrul pentru tranziție ecologică din Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)