Principalul consilier energetic la nivel mondial le-a recomandat europenilor să facă economie la gaz pentru a reduce dependența de importurile rusești.
Totodată, acesta a sugerat guvernelor din Europa să impună o taxă excepțională companiilor de combustibili fosili care au profitat de pe urma creșterii prețurilor la energie și să o folosească pentru a reduce facturile la energie pentru consumatorii vulnerabili, potrivit The Guardian.
Fatih Birol, director executiv al AIE, organul de supraveghere global al energiei, a susținut că Rusia folosește rsursele de gaze naturale ca o armă economică și politică. Acesta a adăugat că ajustarea termostatelor cu un grad ar însemna economisirea a 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an.
„Ajustarea termostatului de acasă cu 1 grad Celsius ar economisi aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an, o economie importantă în cadrul importurilor totale de gaze rusești de 155 de miliarde de metri cubi, dacă ar fi implementată împreună alte măsuri. Ar ajuta la reducerea facturilor la energie, dar la menținerea confortului”, a spus Birol.
Principalul consilier energetic la nivel a recomandat guvernelor să nu semneze noi contracte de gaze cu compania energetică de stat a Rusiei Gazprom sau să reînnoiască acordurile care expiră, să stabilească o obligație minimă pentru companiile energetice de a stoca gaze, să accelereze înlocuirea cazanelor pe gaz cu pompe de căldură și să caute surse alternative de gaz din alte părți ale lumii.
„Mai mult ca niciodată, a scăpa de combustibilii fosili ruși și de combustibilii fosili în general este esențială. Ceea ce este în joc este atât necesitatea de a accelera lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și, după cum putem vedea acum, securitatea energetică pe termen scurt a continentului european”, a declarat Barbara Pompili, ministrul pentru tranziție ecologică din Franța.