Date îngrijorătoare: Luna mai 2020, cea mai caldă din ultimii 141 de ani

Publicat: 16 06. 2020, 22:50

Încă un record de temperaturăatins în 2020. Luna mai din acest an este cea mai caldă din ultimii 141 de ani, informează Organizația Internațională de Meteorologie.

Încălzirea globală nu mai este de mult timp un mit, iar cifrele o confirmă din plin. Luna mai 2020 este la egalitate cu mai 2016 din punct de vedere al temperaturilor ridicate, luând în calcul istoria măsurătorilor realizate de Organizația Internațională de Meteorologie. Totodată, este a 44-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului XX.

Cele mai ridicatetemperaturi față de medie au fost înregistrate în emisfera nordică – nordul Africii, Alaska, zona Asiei (nord și sud-est), zone în care au fostînregistrate temperaturi cu cel puțin 1,5 grade Celsius mai mari față de medie.

În estul Statelor Unite ale Americii, Canada, estul Europei și Australia au fost înregistrate temperaturi mai scăzute, normale pentru această perioadă.

La nivel global, media temperaturii a fost cu 0,95 grade Celsius mai mare decât media secolului XX, de 14,6 grade Celsius.

Scenariu îngrijorător pentru anul 2020

Recordurile de temperatură ar putea viza nu doar luna mai, ci întreg anul. Roxana Bojariu, climatolog ANM, a declarat în exclusivitate pentru B1.ro faptul că există perspectivele necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Se poate face o estimare la nivel global, în sensul că și în anul 2020 va fi probabil un an record. Continuă această cursă a încălzirii globale. Există deja estimări că vom avea la sfârșitul anului 2020 o temperatură medie globală ce se poate situa pe locul 1 sau 2 în clasamentul celor mai călduroși ani, începând cu a doua jumătate a secolului XIX.

Pentru vara care vine, potrivit Centrului European de Prognoză din Marea Britanie, se pare că sunt șanse destul de mari să avem o vară mai caldă ca în mod obișnuit, raportat la intervalul de referință 1993 – 2016.

În România am putea avea temperaturi mai ridicate decât media sezonului: fie câteva valuri de căldură foarte intense, cu episoade de instabilitate, fie în mod sistematic, temperaturi mai ridicate, care să persiste foarte mult timp. E greu de spus acum cu dovezi științifice când vom avea valuri de căldură, cât de puternice vor fi și amănunte de tipul acesta. La Centrul European se fac estimări care se actualizează periodic. Această estimare a fost realizată începând cu data de 15 mai 2020”, a declarat reprezentantul ANM pentru B1.