Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că alcoolul, care poate afecta creierul copiilor, a fost normalizat. Acesta a cerut țărilor să introducă mai multe măsuri pentru protejarea copiilor.
Raportul a analizat date de la aproximativ 4.500 de copii de vârstă școlară din fiecare țară din Europa, Asia Centrală și Canada în perioada 2021-2022 despre fumatul de țigări, vapare, alcoolul și obiceiurile de consum de canabis în rândul adolescenților.
Coordonatoarea studiului, Dr. Jo Inchley, de la Universitatea Glasgow, a spus că semnele că mai mulți copii încep să consume alcool la o vârstă fragedă sunt „ingrijorătoare”.
„Încercarea substanțelor face parte din creșterea și experimentarea, dar alcoolul are efecte pe termen lung asupra sănătății”, a spus ea.
Dr. Inchley a spus că expunerea la mai mult alcool acasă, schimbarea atitudinii părinților și efectele de revenire de după Covid ar putea fi toate factori care să încurajeze consumul de substanțe nocive în rândul copiilor.
După ani de scădere a consumului de substanțe psihoactive, „unele date sugerează că pandemia de Covid-19 a provocat o nouă creștere a consumului”, notează raportul, care reunește date de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada.
Măsurile de izolare au schimbat într-adevăr obiceiurile copiilor de 11-15 ani. Au fost mai prezenți online și expuși reclamelor digitale. Această evoluție și-ar putea lăsa amprenta.
Cercetările arată că, cu cât copiii încep să bea mai devreme, cu atât poate deveni o problemă mai gravă când sunt mai mari.
57% dintre tinerii de 15 ani au băut alcool cel puțin o dată și aproape patru din zece l-au consumat în ultimele 30 de zile. În plus, aproximativ unul din zece adolescenți (9%) a fost foarte beat în timpul vieții. Aproximativ 5% erau de la vârsta de 13 ani și 20% dintre cei de 15 ani.
În România, peste 25% dintre copiii cu vârsta de 11 ani au consumat sau consumă alcool.
„Acest lucru demonstrează o tendință de escaladare a abuzului de alcool în rândul tinerilor”, a notat OMS Europa într-un comunicat de presă.
Copiii și tinerii ar trebui să nu consume alcool înainte de vârsta de 18 ani și, dacă o fac, nu până la cel puțin 15 ani. Acest lucru este pentru a le proteja creierul și corpul, care sunt prea tinere pentru a face față.
Consumul de canabis a scăzut și s-a stabilizat în ultimii ani, dar unii copii vulnerabili continuă să îl consume, a spus dr. Inchley.
Raportul a confirmat că ratele de vapare au depășit fumatul în majoritatea țărilor, aproape unul din 10 copii de 11 ani declarând că a folosit un vape cel puțin o dată, crescând la 26% dintre băieți și 40% dintre fete până la vârsta de 15 ani.
Chiar dacă vapatul este considerat a fi mult mai puțin periculos decât fumatul, riscurile ca cei mici să inhaleze substanțe chimice în plămâni nu sunt încă pe deplin înțelese.
Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că consumul de substanțe nocive în rândul copiilor din multe țări este „răspândit” și „o amenințare gravă pentru sănătatea publică”.
În special, el solicită creșterea taxelor, limitarea punctelor de vânzare și publicitate și interzicerea agenților de aromatizare pentru a contracara această tendință.
Copiii sunt expuși în mod constant la produse dăunătoare online și că jocurile video au ajutat să facă ca băutura, fumatul și vapatul să pară acceptabile și normale.
Raportul a îndemnat țările să introducă măsuri pentru a proteja generațiile mai tinere, cum ar fi limitarea disponibilității produselor de nicotină și tutun, alcool și interzicerea publicității și promovării oricăror substanțe pe rețelele principale și sociale.