Danileț: Unii aspiranți la Magistratură nu știu nici măcar diferența dintre judecători și procurori. Ne-am crucit când am văzut ce greșeli gramaticale fac (VIDEO)
Mulți dintre cei care s-au înscris la concursul pentru intrarea în Institutul Național de Magistratură nu știu nici măcar să facă diferența dintre un judecător și un procuror, a susținut judecătorul Cristi Danileț într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii România, Acum, moderată de Irina Petraru pe B1 TV.
Mai mult, a susținut acesta, candidații au avut probleme chiar și cu exprimarea în limba română, iar greșelile gramaticale pe care le-a găsit l-au ”crucit”.
”Comisia noastră de admitere la INM a rămas la fel de siderată față de candidații care au trecut de primele două probe, dar care nu știau nici măcar diferența dintre procurori și judecători, nu știau modul în care este alcătuit sistemul, nu știau să se raporteze la valori conceptuale precum lege, dreptate, echitate, nu știau ce înseamnă etică, nu știau responsabilitățile magistraților. Este o deficiență a facultăților.
Ei au învățat Codurile și manualele pe de rost, au știut să încercuiască acolo niște răspunsuri, dar nu știau lucruri elențiale, nu știu cum să se descurce în viață, nu înțeleg cum funcționează societatea. Tocmai de aceea au fost respinși mulți.
S-a ajuns la concluzia că trebuie atenționată cumva școala, dar și candidații că trebuie să se pregătească altfel pentru unul din cele mai serioase concursuri din România.
Trecerea primelor două probe nu te face admis la INM. Trebuie calm, răbdare, trebuie să știi limba română. Ei întocmesc și o lucrare scrisă și ne crucim când vedem ce greșeli gramaticale fac. Sunt greșeli gramaticale pe care nici fata mea de clasa a șaptea nu le mai face. Am rămas siderat, sincer.
La multe dintre facultățile de Drept nu se mai dau examene de gramatică. La multe facultăți se dau multe teste grilă. Mulți absolvenți dau numai teste grilă de-a lungul facultății, vin la INM tot cu teste grilă și nu se mai știe dacă ei cunosc romăna. De aceea, acum trei ani, noi cei de la CSM am introdus la admiterea la INM și redactarea unui eseu scris.
E o deficiență care vine de la facultăți. Sunt și multe facultăți de Drept în România. Nu le pot analiza eu calitatea”, a susținut judecătorul.
Acest a precizat că nu se poate renunța la examenul grilă deoarece acesta poate fi corectat într-un mod obiectiv, dar și rapid: ”Pentru examinarea teoretică nu avem soluție. Testul grilă pare a fi cel mai obiectiv și mai rapid, mai ales că avem 4.000 de candidați anual. O examinare orală sau redactarea unor subiecte ar fi subiectiv și ar lua mult timp”.
”Avem memoratori de legislație și mai puțin oameni care au dobândit cultură juridică”, a conchis Cristi Danileț.
#DIRECT_ONE_rkah8n#