Fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, a criticat în termeni duri, într-un interviu oferit în exclusivitate jurnalistei Sorina Matei, protocolul semnat între Parchetul General şi SRI în 2009.
„Au existat tatonări în sensul încheierii unui protocol între DNA și SRI, am susținut însă în discuțiile avute că nu sunt necesare întocmirea și semnarea unui astfel de protocol de colaborare”, a afirmat Daniel Morar, în prezent judecător la Curtea Constituţională.
CITIŢI INTEGRAL INTERVIUL AICI
Mai mult, acesta susţine că i-a transmis de la momentul respectiv Laurei Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general, că nu agreează protocolul şi nu îl va respecta nici el nici procurorii din subordinea sa.
„După semnarea protocolului în 2009, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de Procedură penală iar unele dintre dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a pus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol”, a afirmat Daniel Morar, în interviul publicat pe blogulSorineiMatei.
Fostul şef al DNA a declarat că după ce a fost încheiat protocolul toate sesizările făcute de SRI au fost transmise către DNA prin cabinetului procurorului general şi nu direct la DNA ca până atunci.
„După semnarea protocolului, începând cu luna februarie 2009, toate sesizările întocmite de către SRI au fost transmise la DNA doar prin Cabinetul Procurorului general al PÎCCJ, sub semnătura acestuia, spre deosebire de perioada anterioară în care sesizările de competența DNA erau trimise direct la această unitate de parchet”, arată Daniel Morar.
În plus, Morar le-a solicitat în 2009 procurorilor din subordinea sa că protocolul va fi ignorat şi nu se va comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI.
„După semnare, le-am confirmat procurorilor şef de secţii că a fost încheiat un protocol între cele două instituţii, dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”, afirmă Daniel Morar.
Actualul judecător CCR a susţinut că la DNA transcrierea şi redarea convorbirilor telefonice interceptate erau realizate doar de procurorul de caz şi ofiţerii de poliţie, chiar în dosarele în care SRI realiza interceptarea.
„Transcrierea și redarea convorbirilor telefonice interceptate, chiar în dosarele în care SRI realiza interceptările, erau efectuate doar de către procuror și sau ofițerii de poliție, întrucât, atât potrivit Codului de procedură penală din 1968, cât și a Codului de procedură penală intrat în vigoare în anul 2014, consemnarea activităților de supraveghere tehnică putea fi realizată doar de către procuror sau de către organul de cercetare penală”, a declarat Daniel Morar.
Daniel Morar a condus Direcţia Naţională Anticorupţie din poziţia de Procuror Şef DNA, în perioada august 2005- octombrie 2012. Din octombrie 2012 şi până în aprilie 2013, Daniel Morar a ocupat poziţia de Prim Adjunct delegat al Procurorului General al României şi a condus întreaga activitate de urmărire penală din România. Din 9 iunie 2013, Daniel Morar este judecător al Curţii Constituţionale a României, având un mandat de 9 ani.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.