Daniel Horodniceanu scapă fără nicio sancțiune după scandalul din trafic cu poliţiştii. Decizia dată de Instanța Supremă e definitivă

Daniel Horodniceanu scapă fără nicio sancțiune după scandalul din trafic cu poliţiştii. Decizia dată de Instanța Supremă e definitivă
Foto: Inquam Photos / Karina Knapek

Instanța Supremă a decis ca Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, să scape de sancțiunea primită, după scandalul din trafic cu poliţiştii, care a avut loc anul trecut. Decizia este definitivă, conform G4Media.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a pronunțat în recursul formulat de Inspecţia Judiciară după ce secţia pentru procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară împotriva actualului vicepreședinte al CSM.

Ce scrie în decizia ÎCCj

Redăm decizia ÎCCJ:

„În unanimitate: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin în temeiul art. 267 TFUE. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta-reclamantă Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 5/P/2023. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva Încheierii din 11 octombrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar. Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 martie 2024. Cu majoritate: Admite recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Înlătură din cuprinsul Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Horodniceanu Daniel Constantin, sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate. Respinge cererea recurentului-pârât Horodniceanu Daniel Constantin privind plata cheltuielilor de judecată. Definitivă.

Cu opinie separată a domnului judecător Cristinel Grosu şi a doamnei judecător Mădălina- Elena Vladu – Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii”, arată Instanța Supremă.

Fostul șef al DIICOT, oprit de polițiști în trafic

Amintim că pe data de 27 iunie 2023, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu, ca urmare a săvârșirii unor abateri disciplinare.

Fostul șef al DIICOT nu ar fi semnalizat atunci când a intenționat să depășească mașina poliției, într-o comună din județul Iași, iar echipajul de a decis, astfel, să îl oprească.

În urma unei înregistrări video care a apărut în spaţiul public,  Horodniceanu i-a întrebat pe poliţiştii care l-au oprit dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor.

„De ce m-ați oprit?…Eu v-am spus cine sunt… Sunt procuror șef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Da, de ce nu mă cunoașteți oare?…O să vă dau legitimația mea de procuror și o să vă mai întreb odată de ce m-ați oprit… Terminați cu prostiile! Nu știți cu cine vorbiți… Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului… Eu sunt procuror de 25 de ani. Matale de când ești polițist?!… M-ați oprit că am avut tupeul să vă depășesc. Cum puteți să aveți tupeul asta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a țării?!”, a spus atunci vicepreședintele CSM conform unei înregistrări video.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României