Pandemia a schimbat în mod ireversibil stilul în care ne educăm copiii, a declarat fostul ministru Daniel Funeriu, luni, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Nadia Ciurlin, unde a pledat pentru lungirea anului școlar în România și a explicat că „părinții care s-au ocupat de copiii lor în pandemie și au suplinit ceea ce școala nu a putut să ofere copiilor au astăzi copii mai bine pregătiți”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat cum crede că va arăta noul an școlar după unul în care ritmul de studiu poate că s-a mai redus, având în vedere că multe ore de curs s-au desfășurat online din cauza pandemiei, fostul ministru al Educației a explicat: „Aș vrea aici să fiu foarte clar. Pandemia a schimbat în mod ireversibil stilul în care ne educăm copiii. În particular, ca să nu o mai dăm după copac, că toată lumea vorbește așa în eufemisme, dar eu o să o spun direct, părinții care s-au ocupat de copiii lor în pandemie și au suplinit ceea ce școala nu a putut să ofere copiilor au astăzi copii mai bine pregătiți. Pandemia ne-a arătat, pe lângă o serie de multe deficienție, și faptul că implicarea părinților în educarea propriilor copii e un lucru esențial”.
„Nu ne-am vaccinat, bănuiesc, așadar, că acest val al variantei Delta va fi mai puternic în România decât altundeva, așa că nu pot să vă spun astăzi cum va începe școala, dar ce pot să vă spun este că părinții pot să suplinească ceea ce școala nu poate oferi în pandemie și nu numai”, a adăugat Daniel Funeriu.
Este obligatoriu să lungim anul școlar în România, spune el.
„Aș mai spune că l-am văzut pe domnul ministru spunând că vrea să lungească anul școlar, eu aș fi făcut-o deja de acum. Este obligatoriu să lungim anul școlar în România, pandemie sau ne-pandemie. Vă reamintesc că un elev german, după 12 ani de studii, va fi petrecut doi ani și jumătate mai mult în școală pentru că ei au 46 de săptămâni de școală, în loc de 37, câte avem noi”, a mai afirmat Daniel Funeriu.
Daniel Funeriu a avut un mesaj și pentru elevii care luni, 16 august, au început a doua sesiune a Bacalaureatului.
„În primul rând le doresc succes, dar în al doilea rând i-aș invita să reflecteze de ce au ajuns în a doua sesiune a Bacalaureatului, de ce n-au luat BAC-ul din prima. Acesta ar fi răspunsul – pentru că nu au învățat. Aici cred că este important să spunem copiilor noștri, `învățați, dragi copii, că dacă nu învățați, în loc să plecați în vacanță, o să trebuiască să trageți din greu!`. Primul mesaj ar fi unul de seriozitate către elevi și să le dorim succes. În același timp, trebuie spus că elevii care n-au luat BAC-ul din prima poate nu l-au luat din două motive – primul motiv, că n-au învățat suficient și al doilea motiv, poate pentru că au fost orientați greșit, adică ei n-ar fi trebuit niciodată să ajungă la liceul, ci poate să meargă înspre un sistem de învățământ profesional pe care l-am lăsat în 2012 în funcțiune, dar nu s-a mai întâmplat nimic”, a punctat fostul ministru.