Daniel Diaconu, după inundațiile din Spania: Aceste ploi cu intensități foarte mari, oarecum, sunt și sinonime cu ce s-a întâmplat la noi, lunile trecute, în zona Galați (VIDEO)

Daniel Diaconu, după inundațiile din Spania: Aceste ploi cu intensități foarte mari, oarecum, sunt și sinonime cu ce s-a întâmplat la noi, lunile trecute, în zona Galați (VIDEO)
Sursa foto: Hepta / Abaca Press / Víctor Fernández

Conf. univ. dr. Daniel Diaconu, cadru didactic al Departamentului de Meteorologie și Hidrologie al Facultății de Geografie a Universității din București, a dat mai multe detalii în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, despre inundațiile catastrofale din Spania.

Diaconu a subliniat că inundațiile sunt rezultatul acumulării rapide de apă, care nu a avut timp să se infiltreze în sol, și a comparat aceste fenomene cu cele care au avut loc în zona Galați, în luna septembrie. El a explicat că, în condițiile schimbărilor climatice, astfel de evenimente extreme ar putea deveni mai frecvente, afectând atât zonele urbane, cât și cele rurale.

„PloiLE cu intensități foarte mari, sinonime cu ce s-a întâmplat la noi în zona Galați”

Daniel Diaconu a fost întrebat cum se explică ceea ce s-a întâmplat în Spania.

“Într-adevăr, Spania traversează o perioadă foarte secetoasă. În ultimii 4 ani, cel puțin, s-a înregistrat o secetă importantă pe tot teritoriul Spaniei, afectând producțiile agricole, tot ceea ce înseamnă producția de ulei renumită în Spania. Deci toate acestea au avut o prăbușire foarte puternică, de aceea nici nu se așteptau ca acum să fie o ploaie foarte importantă cantitativ.

În 1957, într-adevăr, a fost marea inundație din Valencia, o astfel de inundație de mare amploare, cu distrugeri și pierderi de vieți omenești. După aceea, a urmat o împărțire a râului Turia în 2 canale importante, care ocoleau practic orașul Valencia și a cărui apă era utilizată pentru agricultură și de aceea, astăzi, observăm faptul că aceste canale practic colectează apa, aici s-au produs inundațiile, iar pe vechea albie, în centrul orașului Valencia, s-a amenajat un parc, parcul sau grădina Turia se numește, însă apa are o memorie. Urmărește zonele cele mai joase și la astfel de precipitații cu intensități mari automat se duce în acele zone.

Să nu uităm că râul Turia este un relativ mic, 280 km lungime, se varsă în Marea Mediterană.

Are undeva la vreo 6400 km². Însă aceste ploi cu intensități foarte mari, oarecum, sunt și sinonime cu ce s-a întâmplat la noi, în lunile trecute, în zona Galați. Deci este o scurgere de suprafață. Apa nu a avut timp să se infiltreze și a produs o astfel de acumulare la suprafață”.

„De aici să știți că provine și acea directivă a Uniunii Europene”

Diaconu a fost întrebat dacă este posibil să vedem din ce în ce mai multe fenomene de acest gen, și în România, în viitor, cum a avut deja loc la Galați, recent.

“Din nefericire, în perioadele acestea extrem de călduroase se evaporă o mare cantitate de apă, atât de la suprafața continentului, cât și de la cea a oceanului, iar la un anumit moment asistăm la această descărcare torențială, să-i spunem, de precipitații și se produc aceste inundații.

Cu precădere, să știți, totuși, în zonele urbane, datorită faptului că este impermeabilizat solul, avem asfalt, avem piatră cubică, nu mai avem spații verzi și de aici să știți că provine și acea directivă a Uniunii Europene, 28 m²/ pe cap de locuitor, în zonele urbane să avem, este nu numai oxigenul necesar pentru un trai normal, dar este și pentru absorbția apei din precipitații, în situații severe, cum observăm și astăzi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - Premieră în România. DIICOT trebuie să înapoieze unui cuplu drogurile confiscate
21:06 - Fostul ambasador Adrian Zuckerman: „N-am vorbit cu Lasconi în viața mea și nu l-am rugat pe Nicușor Dan să facă vreun fel de apel în numele meu la Lasconi” (VIDEO)
20:59 - Lege nouă împotriva gălăgiei! Ce pățesc cei care nu respectă orele de liniște. Măsura va fi aplicată şi la oraşe, şi la sate
20:44 - ANPC a închis mai mulți operatori economici din Arad. Șobolanii și gândacii, abonați permanenți la mâncarea din locații
20:40 - Selly a luat o decizie radicală în privința festivalului Beach, Please 2025!: „N-a fost deloc ușor să facem chestia asta”
20:34 - Cum am ajuns să avem politicieni atât de slabi? Jurnalistul Ovidiu Vanghele: E o limită sub care nu ne putem duce, că dacă ne ducem, oamenii ăia o să ne îmbolnăvească de creier cu măsurile pe care le iau! (VIDEO)
20:21 - Explozie devastatoare într-un bloc din Ploiești. Un locatar băut a adormit cu aragazul pornit
19:50 - O tânără care umbla dezbrăcată într-un mall din Constanța, dusă la Psihiatrie. Era dezorientată și incoerentă în vorbire
19:45 - Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, rămâne în arest. Decizia este defintivă
19:39 - Cine votează legile în România. Năsui (USR): „Noi am avut, în Comisia de buget-finanțe, multe personaje, inclusiv un domn care a ajuns și ministru și care a avut Bacalaureatul la 39 de ani și a făcut rapid câteva facultăți în trei ani” (VIDEO)