Daniel David, rectorul UBB: Conducerea Spitalului Sf Pantelimon trebuie să comunice public actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control. Doar așa oamenii își vor recăpăta încrederea în actul medical (VIDEO)

Daniel David, rectorul UBB: Conducerea Spitalului Sf Pantelimon trebuie să comunice public actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control. Doar așa oamenii își vor recăpăta încrederea în actul medical (VIDEO)
Spitalul Sf. Pantelimon din București, 8 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Daniel David, rectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că e extrem de important ca noua conducere a Spitalului Sfântul Pantelimon să iasă public să-și asume ce are de asumat și să prezinte actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control, astfel încât oamenii să-și recapete încrederea în unitatea medicală.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Rectorul Daniel David, despre soluțiile pentru refacerea încrederii în Spitalul Sf Pantelimon

„Oamenii dezvoltă unii reacții de frică, alții reacții de îngrijorare puternică, ambele determinând oarecum să evite situații care le generează aceste răspunsuri emoționale. Acum, de unde apar aceste lucruri, sunt mai multe mecanisme psihologice, nu vreau să intru în detalii, dar voi spune că ține de ceea ce noi numim condiționare ca urmare a expunerii în spațiul public la informațiile despre cazurile pe care le știm, anchetele de acolo. Treptat, spitalul și contextul spitalului devin un stimul condițional care generează aceste răspunsuri emoționale negative.

La asta se adaugă, sigur, și gândurile emoțiile negative pe care le au pacienții legate de catastrofare, adică au tendința unii să ducă negativul în catastrofă.

Acum, era de așteptat acest lucru. (…) Ce trebuie să facă managementul spitalului e să iasă treptat în față, să vorbească despre procedurile noi pe care le are, despre actualizarea protocoalelor și în timp această temă sunt convins că va dispărea dacă pacienții vor vedea deschidere și profesionalism din partea managementului spitalului”, a explicat Daniel David.

Întrebat dacă lipsa de reacție de până acum din partea noii conduceri a spitalului nu acutizează sentimentele negative manifestate, profesorul a răspuns: „Da, probabil că și ei sunt surprinși, n-au nici traningul necesar pentru a face facă unor astfel de situații. Nu uitați că de multe ori managerii și cei conducerea spitalelor sunt medici, nu neapărat specialiști în științe sociale, ceea ce poate fi o greșeală într-o oarecare măsură la nivel de management și de aceea nu știu cum să reacționeze. Sfatul meu e acesta: ieșit în față, asumat ce e de asumat, comunicat actualizarea protocoalelor, actualizarea mecanismelor de control pentru a da încredere pacienților și lucrurile se vor corecta”.

David: În orice sistem medical apar probleme, important e cum le tratezi

„În orice sistem medical din orice țară apar probleme în practica medicală, important e cum le tratezi. Dacă pacienții văd că le tratezi transparent, cu celeritate, adică răspuns rapid, după seturi de bune practici pe care le găsești și la cele mai mari spitale la nivel internațional, asta nu afectează încrederea pacienților în sistemul de sănătate.

Problema e că noi de multe ori nu știm să avem aceste reacții caracterizate de cele trei lucruri: transparneță, celeritate și raportare la practici internaționale. Nu cred că fenomenul (neîncrederii în sistemul sanitar) se va accentua, mai ales că sunt insule de excelență și probabil că după ce se va clarifica acest lucru și dacă managemenul Spitalului Pantelimon va ieși în față, asumându-și principii de modenrizare de ghiduri, de control mai riguros, cred că vom trece peste acest moment”, a mai declarat profesorul Daniel David, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)