Daniel David: În preuniversitar, salariul de bază al profesorilor trebuie să fie ceva decent, iar la ce e peste trebuie să discutăm despre indicatori de performanță

Daniel David: În preuniversitar, salariul de bază al profesorilor trebuie să fie ceva decent, iar la ce e peste trebuie să discutăm despre indicatori de performanță
Daniel David, ministrul Educației. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Daniel David, ministrul Educației, a declarat că în mediul preuniversitar salariul de bază trebuie să fie ceva decent, iar tot ce vine peste, bonusuri, premii, creșteri de venituri, ar trebui condiționat de performanță. David a mai spus că înțelege nemulțumirile profesorilor legate de salarii, mai ales că li s-au făcut anumite promisiuni pentru a renunța la greva generală de acum doi ani, dar deficitul bugetar al țării chiar e mare și trebuie reglat.

David, despre veniturile din preuniversitar și indicatorii de performanță

„În zona preuniversitară sunt aspecte cheie pe care le țintim. Primul a fost cerut și de către premier explicit – și anume să gândim indicatori de performanță în asociere cu salariile, se spune în spațiul public, dar eu spun în legătură cu veniturile pe care le au cei din zona preuniversitară, fiindcă eu cred că, așa cum se întâmplă cu toți din sistemul public, salariul de bază trebuie să fie ceva decent, iar peste salariul de bază discutăm prin indicatori de performanță, bonusuri, premii ș.a.m.d. o creștere a veniturilor”, a declarat ministrul Educației, pentru Agerpres.

Ce a spus ministrul Educației despre salariile profesorilor

Întrebat dacă se așteaptă la greve sau proteste în sistem, având în vedere prevederile noii Ordonanțe „trenuleț”, ministrul a răspuns: „Este posibil. Mi-ar plăcea să nu fie foarte probabile. Sunt în discuție cu sindicatele, țin legătura cu oamenii din sistem, încerc să explic că țara trece prin această situație complicată. Poate nu atât economic, cât economico-financiar mai degrabă, cu acest deficit foarte mare la nivelul bugetului pe anul trecut și trebuie să corectăm acest lucru, altfel toate activitățile sunt afectate major, cu speranța că pe măsură ce condițiile economico-financiare se îmbunătățesc vom reuși să ridicăm o serie de blocaje care există acum”.

„În general nu am asistat la tăieri, n-am asistat la lucruri foarte grave. Sunt lucruri negative, dar nu sunt foarte grave, fiindcă practic ce s-a încercat să se facă a fost să se stabilizeze și să se pornească anul 2025 cu resursele pe care le-am avut oarecum în 2024. Dar sigur, oamenii sunt nemulțumiți, iar în sistemul nostru, mai ales în zona de educație, nemulțumirea este un pic mai mare și cred că toți o înțeleg, pentru că au fost foarte multe angajamente și promisiuni care au fost făcute pentru a opri greva în domeniul Educației. Dar țin minte că, în timpul discuției cu partenerii de dialog social, primul-ministru a spus foarte clar că el conștientizează acest lucru, știe că are de onorat niște promisiuni pentru Educație și, atunci când condițiile economico-financiare vor permite, va fi prioritate pentru el”, a mai declarat ministrul Daniel David.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`