Daniel Dăianu: „Bugetul are venituri foarte joase și are deficite structurale mari” (VIDEO)

Publicat: 15 12. 2023, 11:45
Actualizat: 15 12. 2023, 16:01
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit, pentru B1 TV, despre problemele pe care le are de rezolvat România pentru a putea adera la Zona Euro. Foto: Inquam Photos / George Călin

Daniel Dăianu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV de ce Consiliul Fiscal a avizat negativ proeictul bugetului pe anul 2024. Acesta a precizat că nu pot fi considerate venituri certe cele obținute dintr-o presupusă creștere a colectării ca urmare a combaterii evaziunii fiscale:

„Nu este corect să fie considerate drept venituri certe în construcția bugetului veniturile care s-ar obține din combaterea evaziunii fiscale. Salutăm la Consiliul Fiscal încercarea Guvernului de a fi mult mai ferm în combaterea evaziunii fiscale și optimizării fiscale. Dar una e ce vrei, ce intenționezi să faci, chiar măsuri concrete pe care încerci să le utilizează în acest scop și o construcție bugetară care să fie pe baze raționale. Cineva se poate duce la o bancă și să ceară un credit având un venit mic și să spună eu îmi propun să găsesc o altă slujbă cu venit mai mare ca să pot onora plățile. Ofițerul de credit o să îi spună nu se poate. Noi judecăm în funcțied e veniturile pe care le ai în momentuld e față. Un buget așa trebuie să se construiască”.

Daniel Dăianu a spus că deficitul structural al României este astăzi în jur de 6% din PIB:

„Viața a arătat în România nu doar că Guvernele au reușit să obțină bugete suplimentare pentru că s-a văzut că din păcate s-a închis contabilitatea unui buget recurgându-se la această metodă, sub genericul venituri suplimentare dintr-o colectare mai bună ar putea să permită unuI Guvern să se apropie de inta programată pentru deficit bugetar, maia les într-o țară care este sub incidența proceduriid e deficit excesiv.

Așa s-a întâmplat și anul trecut și s-a spus atunci că este posibil ca cei de la Consiliul Fiscal să greșească. Noi nu am grești, evaluările noastre au fost potrivite. Noi am respectat acest principiu al prudențialității.

Bugetul are venituri foarte joase și are deficite structurale mari. Deficitul structural în România în momentul de față este în preajma unui 6% din PIB”.