Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, despre recalcularea pensiilor: „Avem banii, nu sunt probleme, suntem în grafic” / Când vor fi distribuite deciziile de recalculare și primele pensii mărite (VIDEO)

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, despre recalcularea pensiilor: „Avem banii, nu sunt probleme, suntem în grafic” / Când vor fi distribuite deciziile de recalculare și primele pensii mărite (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a declarat vineri, pentru B1 TV, că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge la aparținători până pe 1 septembrie, iar deja din septembrie vor fi distribuite pensiile majorate. El a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea prin recalculare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Cum vor fi trimise deciziile de recalculare a pensiilor

„Probabil săptămâna viitoare actul normativ va fi adoptat în ședința de guvern, unde stabilim exact procedura pe care o facem cu Poșta Română de distribuție a acestor plicuri cu deciziile de recalculare.

Aceste decizii am ținut să fie înmânate personal, deci vor fi recomandate, pentru că sunt informații vitale, strict confidențiale. Suntem în grafic, probabil săptămâna viitoare vom avea acest act să putem da drumul la decizii.

După publicarea în Monitorul Oficial, în Casele teritoriale de pensii începem tipărirea acestor decizii de pensii, apoi le vom transfera colegilor de la Poștă și ei vor face distribuția către pensionari. Nu putem să începem acest proces până nu avem forma juridică care să ne permită acest lucru”, a declarat Daniel Baciu.

Baciu: Avem bani pentru pensiile majorate

Întrebat dacă sunt bani la bugetul de stat pentru a plăti pensiile mărite, Baciu a răspuns: „Încă din decembrie (2023), când s-a aprobat bugetul asigurărilor sociale în Parlament, avem bani și am avut pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, cât și pentru indexarea pe patru luni, septembrie-decembrie, unde avem recalcularea. (…) Avem banii prevăzuți în buget, nu sunt probleme, suntem în grafic”.

El a dat apoi asigurări că pensionarii vor primi deciziile de recalculare până la 1 septembrie.

Baciu a mai spus că indexarea cu rata inflației, la 1 ianuarie 2025, se va face la pensia recalculată.

Pensiile recalculate, distribuite deja din septembrie

Prima pensie recalculată o vor primi „în prima zi lucrătoare din luna septembrie, când colegii de la Poștă vor începe dstribuția pensiilor în teritoriu. (..) Cei care au card, undeva în jurul datei de 11 ale lunii, cum se întâmplă lună de lună”, a mai susținut preeșdintele Casei de pensii.

Daniel Baciu a dat apoi asigurări că nimeni nu va pierde bani la recalculare și că scopul e înlăturarea inechităților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`