Academia Română recunoaște că a încheiat contractele de arendă cu Grivco din Călărași. Mai mult, într-o precizare trimisă B1 TV, recunoaște că nu a organizat nicio licitație. Motivul este halucinant: proprietatea era privată, așa că nu era nevoie de o licitație. Documentele prezentate de Robert Turcescu probează incontestabil cum a ajuns Dan Voiculescu marele arendaș al Academiei Române.
Potrivit acestora, fondatorul PC se obligă să facă pe intermediarul pentru obţinerea de la stat a unor terenuri. Dar, cere în schimb un contract de arendă pentru 3.000 de hectare în Călăraşi. Înţelegerea ar fi valabilă 40 de ani.
„Fiind vorba de o proprietate privată nu era necesară o licitatie. Se stie că la licitatii nu se prezintă totdeauna cu oferte pretendentii cei mai calificati. Firma Grivco a fost aleasă (potrivit Conventiei) fără motive de suspiciuni si pe baza resurselor logistice si economice de care dispunea”, se arată în răspunsul halucinant al Academiei Române.
Acordul de cercetare numit – convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică şi economică pe bază de contract de arendă – a fost semnat pe 14.08.2006 şi încheiat între Academia Română și Grupul Industrial Voiculescu şi compania, se arată îmn
Iar firma Grivco a emis şi câteva pretenţii în respectivul contract, odată ce Academia Română obţine titlul de proprietate privind suprafaţa de 3 mii de hectare din Călăraşi.
Contractul de arendare semnat între Grivco si Academia Română se încheia pe 20 de ani, iar la expirarea lui urma să se prelungească pentru încă 20 de ani. Iar firma lui Voiculescu propunea în contract cu exactitate chiar și zonele unde să fie alocate aceste terenuri. Iar cheia pentru obţinerea titlurilor de proprietate a fost la acea vreme prefectul Jenel Şerban, membru PC.
Academicienii care și-au pus semnăturile pe acte – președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, secretar general al academiei, Păun Ion Otiman, președintele executiv al fundației patrimoniu, Alexandru Bogdan şi directorul general Ion Rabă.
Din partea companiei Grivco a semnat directorul general Lazăr Mihai care apare în toate firmele în care există interese ale lui Voiculescu. Totodată apar și directorul economic Rodica Raeceanu – dar și Adina Zbranca de la departamentul juridic. Cele două se ocupă astăzi de firma lui Vociulescu- AgroSeed Muntenia din Giurgiu.
În ciuda semnăturilor negru pe alb, în dezmințirea trimisă de Academie, președintele Ion Haiduc respinge acuzațiile jurnaliștilor că ar fi prieten cu Dan voiculescu. Culmea, în aceeași precizare, Academia recunoaște că veniturile obținute din arendă erau cu mult sub baremele normale.