Dan Voiculescu, la ultimul termen din dosarul ICA: „Am încredere în justiție, în ciuda marilor presiuni care se fac”
Dan Voiculescu s-a prezentat joi dimineață la Tribunal, acolo unde se judecă despre ultimul termen al procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani.
Voiculescu l-a atacat din nou pe preşedintele Traian Băsescu, spunând că nici nu ar fi trebuit să se prezinte astăzi în instanță, întrucât verdictul a fost dat deja de presă.
„Nu ar fi trebuit să venim pentru că organele lui Udrea și Băsescu au dat verdictul. Presa scrie instanța trebuie să. Am încredere în justiție, în ciuda marilor presiuni care se fac”, a spus Voiculescu, la intrarea în Tribunal.
Întrebat cum comentează denunțul lui Nelu Iordache pentru șantaj, patronul Intact a declarat: „Nu îl cunosc pe Nelu Iordache, nu am luat masa cu el. E jenant, dar în România nimic nu mai conteazăn dar e important că telepatia cucerește România”.
Afaceristul a glumit şi pe seama instituţiei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„- Aţi rămas acum fără ochelari de soare.
– Păi nu, aia numai pentru DNA.
– Şi numai cu o lentilă numai pentru DNA?
– Numai pentru DNA! La Tribunal trebuie respect”, i-a spus patronul Intact unui jurnalist.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori în decembrie 2008 deoarece s-a folosit de funcţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Acesta este acuzat de spălare de bani, dar şi că a făcut abuz de funcţia de conducere din Partidul Conservator pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Concret, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa care au fost cumpărate de liderul conservator la un preţ de 75 de ori mai mic. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 60 de milioane de euro.
Numai că la 4 ani de la începerea anchetei, Dan Voiculescu a găsit o soluţie ingenioasă pentru a scăpa de condamnare: şi-a dat demisia din Parlament, aşa că întreg dosarul ICA a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti. Mutare care îl ajută astfel pe mogul să câştige timp, dar şi două căi de atac sau, şi mai bine, posibilitatea de amânare a judecării până la prescrierea faptelor.
În dosarul de privatizare ICA sunt implicate nu mai puţin de 13 persoane. La ultimul termen a fost audiat şi fostul director al Direcţiei Privatizare din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului. Acesta a negat însă existenţa oricărei presiuni din partea omului de afaceri în momentul deciderii privatizării institutului.