Dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare a intrat în linie dreaptă. Mâine, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trebuie să stabilească cine sunt vinovaţi de faptul că Institutul care deţinea 3,6 hectare de teren pe malul Lacului Băneasa, a fost cumpărat de firma lui Dan Voiculescu la un preţ de 90 de ori mai mic decât cel real. Este unul dintre dosarele de mare corupţie şi a fost deschis în urma cu aproape şase ani.
In 1991, Institutul de Cercetări Alimentare infiinta o firma,fara acordul Ministerului Agriculturii, SC Bioprod, care avea in componenta si o firma cipriotă, Crescent Comercial & Maritime, controlată de către Dan Voiculescu. Firma lui Voiculescu a primit 51% din Bioprod, iar director a fost numit Gheorghe Mencinicopschi.
Un an mai târziu, consiliul de administraţie al institutului a aprobat intrarea în Bioprod a încă unei firme controlate de liderul conservatorilor, bine cunoscutul Grivco, care a primit 20% din acţiuni. Anii au trecut si prin numeroase majorari de capital Institutul a ajuns sa detina doar 1.46 % din firma in timp ce Grivco avea 75 de procente. In 2003 a venit privatizarea Institului, iar licitatia a fost căştigată de Grivco contra sumei de 3,87 miliarde de lei vechi plus obligaţia de a investi 100.000 de euro.Valoarea reală a pachetului de acţiuni al institutului era de fapt de peste 292 de miliarde de lei, adica de peste 90 de ori mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei.
Reprezentanţi în Adunarea Actionarilor la insitut erau pe atunci Gheorghe Mencinicopschi, Constantin Baciu şi Gheorghe Sin. Ulterior insa unic reprezentant în AGA Institutului a fost numit Sandu Jean – Cătălin, directorul Direcţiei juridice din ADS,membru al fostului partid umanist,actual conservator, şi administratorul unei alte societăţi patronate tot de Voiculescu, SC Benefica SA. In 2005, dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului a fost iniţial închis, din cauză că ADS a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a fost prejudiciată în niciun fel de pe urma privatizării.
Pe 14 octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a con stituit parte civilă iar după trei termene la Tribunalul Bucureşti, procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anul trecut, trei dintre principalii inculpaţi, Mencinicopschi, Gheorghe Sin şi Constantin Baciu, au susţinut în instanţă că procurorii DNA ar fi făcut presiuni asupra lor pentru a implica firma lui Dan Voiculescu – Grivco SA şi pe senatorul PC.
Potrivit lui Voiculescu, acuzaţiile care i s-au adus în dosar ar fi total nefondate, pentru că nu există probe.Corneliu Popa, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, şi Sandu Jean Cătălin au fost trimişi în judecată pentru stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor ICA in timp ce Gheorghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş sunt acuzaţi de complicitate.
Dan Voiculescu, trebuie să răspundă pentru acuzaţiile de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de aceasta calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spălare de bani.