Dan Voiculescu, despre dosarul ICA: Nu vreau să beneficiez de prescriere, ci vreau o judecată
Dan Voiculescu insistă că nu vrea ca dosarul ICA, în care este judecat pentru spălare de bani, să fie prescris. Afaceristul doreşte să se dovedească în Justiţie că este nevinovat. Asta deşi prima instanţă l-a găsit vinovat şi l-a condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare. Însă una spune, alta face. Voiculescu s-a folosit de toate tertipurile pentru a tergiversa judecarea cazului. Şi-a dat de două ori demisia din funcţia de senator, pentru ca dosarul să ajungă la o instanţă inferioară. Iar arestarea judecătorului Stan Mustaţă, chiar în ziua procesului, a fost ca o mană cerească.
De două zile a avut nevoie Dan Voiculescu pentru a-i da o replică procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a avertizat, într-o emisiune B1 TV, că magistraţii trebuie să ia o decizie cât mai rapidă, în dosarele omului de afaceri. În caz contrar, faptele s-ar putea prescrie în decembrie. Mai că s-a jurat Dan Voiculescu că nu vrea prescrierea, pentru că îşi doreşte ca nevinovăţia să-i fie constată în instanţă.
„Sunt două acuzaţii în dosar. Prima acuzaţie a fost prescrisă încă de acum 2 ani, dar eu am făcut o cerere în care am spus că nu vreau să beneficiez de prescriere, ci vreau o judecată. Eu am cerut să continue procesul (…). Prescripţia pentru a doua acuzaţie expiră în 2018 sau 2023”, a afirmat joi patronul Intact, potrivit evz.ro.
De la ce spune, până la ce face, este însă cale lungă. Mai ales ca Dan Voiculescu este un maestr al tergiversărilor. La ultimul termen, avocaţi din dosarul ICA au cerut un nou termen, dar şi un alt complet de judecată. Procesului a fost reprogramat astfel pe 1 iulie, adică Voiculescu beneficiază de o amânare de 20 de zile. Apărătorii au reclamat ilegalitatea completului de judecată, constituit după arestarea judecătorului Stan Mustaţă de către procurorii anticorupţie. A fost atunci o altă etapă în care afaceristul a beneficiat de o amânare. Magistratul fusese săltat chiar în ziua în care ar fi trebuit să se pronunţe pe mai multe excepţii din dosar.
Asta dupa ce la termenul din 15 aprilie 2014, avocatul lui Dan Voiculescu a înaintat Curţii de Apel Bucureşti trei noi cereri, care au scopul de a amâna procesul cu lunile.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA la începutul anului 2009, pentru că ar fi cumpărat un teren din proprietatea statului la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel de la nivelul pieţei. Dosarul ICA a ajuns la Tribunalul Bucureşti şi pâna în 2013 s-a plimbat între aceasta instanţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Asta pentru că din jocul tergiversării a făcut parte demisia repetată a fondatorului PC din funcţia de senator, astfel încât dosarul să nu mai fie judecat la Curtea Supremă, cum e procedura în cazul demnitarilor, ci de o instanţă inferioară. Prima decizie a venit anul trecut de la Tribunalul Bucureşti: condamnare la 5 ani de închisoare. Ultimul cuvânt îl au acum magistraţii Curţii de Apel.