Dan Tapalagă: Am ajuns o țară blocată sub teroarea corupției. Mecanismele corupției s-au gripat și motorul șpăgii nu mai merge ca uns

Dan Tapalagă: Am ajuns o țară blocată sub teroarea corupției. Mecanismele corupției s-au gripat și motorul șpăgii nu mai merge ca uns
Foto: enational.ro

Asistăm din ce în ce mai mult la “spectacolul cătușelor” care fac tot mai mult zgomot la ușa politicienilor corupți, motiv pentru care DNA a crescut considerabil în topul încrederii românilor. Despre corupție, lupta anticorupție și “republica procurorilor” vorbește Dan Tapalagă, într-un articol semnat pe Hotnews.

Jurnalistul susține că am ajuns o țară blocată sub teroarea corupției, țară în care mecanismele corupției s-au gripat și unde motorul spăgii nu mai merge ca uns.

„Am ajuns o țară blocată, paralizată și sufocată sub terorarea corupției, nu a celor care luptă împotriva ei. Cum să deplangeți azi că nu se mai semnează contracte când zeciuiala a ajuns regula cvasi-generalizată? Nu mai semnează borfașii, poate, nu mai merge motorul spăgii ca uns. S-au gripat mecanismele corupției, nu societatea, nu România. Ea tocmai se eliberează din ghearele unei nomenclaturi transpartinice ai cărei prizonieri am fost aproape un sfert de veac. Practic, generația mea s-a cam irosit în captivitatea lor. Abia acum oamenii de afaceri onești, companiile cât de cât curate încep să respire, să câștige licitații la care nu visau în urmă cu câțiva ani, să simtă treptat că au șanse într-o piață rezervată până mai ieri exclusiv elitei corupte pe care o deplangeți astăzi la televizor. Am vorbit, la rândul meu, cu destui primari, cu mici oameni de afaceri absolut relaxați și chiar optimiști că în România se schimbă în bine un mod complet distorsionat de a împărți resursele publice”, scrie Tapalagă.

Jurnalistul, într-un răspuns la afirmațiile lui Emil Hurezeanu potrivit cărora “suntem înrăiți și transformăm totul în rău”, afirmă că dacă ne-am înrăit a fost din cauza celor 25 de ani de sentiment al neputinței în fața jafului generalizat.

“Ne-am înrăit, domnule Hurezeanu, din cauza că murim cu zile în spitale, nu avem școli și ne rupem mașinile în drumuri proaste. Politicienii pe care-i apărați azi ne-au furat dreptul la dezvoltare, ne-au umilit și condamnat la sărăcie cronică. Cu cine doriți dvs să vă așezați la masa dialogului despre viitor? Cu cei care ni l-au furat sistematic? Dar nu înrăirea oamenilor era pe cale să ne distrugă, ci neîncrederea. Neîncrederea cetățenilor în stat și instituții, neîncrederea în politicieni, neîncrederea că poți face carieră sau afaceri bune respectând reguli și legi, neîncrederea în propria țară. Neîncrederea, nu înrăirea, a destrămat țesutul social al acestei țări. Iar cei mai mulți au fugit din ea cât au văzut cu ochii, așa cum ați făcut-o probabil și dvs înainte de 89 când nu mai aveați nici o speranță în țară”, mai spune jurnalistul.

„Cătușele, anchetele și arestările sunt un efect al Răului, nu-l determină. Că România se va prăbuși sub republica procurorilor acuză, într-un limbaj mai puțin sofisticat decât al dvs, toți avocații borfașilor mari și mici de pe micul ecran”, concluzionează jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`