Dan Saltelechi, despre fuga lui Cherecheș: Este vorba de incompetența de la nivelul MAI. Dacă noi eram în Schengen, nu aveam control la frontieră și nu putea nimeni să spună ceva de el, că ar fi părăsit teritorul țării și nu a fost depistat (VIDEO)

Publicat: 27 11. 2023, 14:52
Foto: politiaromana.ro

Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicat Europol, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a comentat subiectul referitor la fuga primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, din țară, după ce acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Saltelechi este de părere că în acest caz este vorba despre “incompetența de la nivelul MAI”.

„În opinia noastră, o astfel de situație nu reliefează altceva decât incompetența de la vârful Ministerului Afacerilor Interne și vin și cu argumente în acest sens. În primul rând, ar trebui să știm foarte clar că dacă noi, astăzi, eram în Schengen, nu aveam control la frontieră și nu putea nimeni să spună ceva cu privire la faptul că Cătălin Cherecheș ar fi părăsit teritoriul țării și nu a fost depistat.

În al doilea rând, ne uităm la imaginile pe care dumneavoastră le-ați menționat. Vorbim despre faptul că acest om a primit mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, în data de 24 noiembrie. Ce trebuie să știe cetățenii? Polițiștii judiciariști din România, pentru că așa vede această muncă Ministerul Afacerilor Interne, lucrează în majoritatea județelor la program 8-16. Dacă mandatul domnului Cherecheș a fost emis la ora 21:00, să zicem, când nu există niciun polițist de serviciu, acest mandat este transmis în dispeceratul Poliției județene și abia de acolo ofițerul de serviciu sună un polițist din cadrul Serviciului de investigații Criminale să-l anunțe că există un mandat ce trebuie pus în aplicare. Gândiți-vă cât timp se pierde din momentul în care polițistul trebuie să vină de acasă din timpul liber, să se echipeze și să plece în teren.

Se poate vedea faptul că și ca urmare a acestui program de lucru 8-16, polițistul nu este în stradă atunci când trebuie, cum trebuie, pentru a face o documentare operativă, așa cum el își dorește. Pentru că dacă ar fi cunoscut zona respectivă, polițiștii care au acționat, bineînțeles, ar fi știut în ce direcție se deschide poarta, dar cel mai probabil vorbim și de unul dintre colegii noștri, care nu a fost în serviciul anterior pentru a face acea documentare. Și de aceea, așa cum ați spus dumneavoastră, am ajuns într-o situație de acest gen.

În același registru trebuie să ținem cont că tot din cauza modului în care a fost condus Ministerul Afacerilor Interne, la acest moment, România nu se poate lăuda cu mijloace tehnice de recunoaștere facială în punctele de frontieră, astfel încât persoana care îți vine, chiar dacă nu reușești să-i distingi trăsăturile…

Un astfel de dispozitiv ar fi eliminat erorile umane care, din păcate, se întâmplă. Am mai văzut comunicatul MAI, în care ne precizează că domnul Ivașcu, șeful Poliției Române de Frontieră, a fost destituit din funcție pentru protejarea imaginii instituției Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și pentru a oferi garanții publice cu privire la imparțialitatea controalelor în derulare. Deci să înțelegem că domnul Ivașcu este foarte periculos pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru că așa ne transmit acești oameni.

Este de râs ca din punct de vedere al eșalonului ierarhic superior să vii cu astfel de precizări. Știm foarte clar că acestea sunt metehnele Ministerului Afacerilor Interne în momentul în care se produce un eveniment negativ, cei din conducerea MAI-ului îi sacrifică pe ceilalți spioni.

Nu a existat o astfel de situație la 2 Mai. Eu nu-mi aduc aminte ca la 2 Mai, șeful Poliției Române să fie destituit din funcție. Și atenție la nuanțele MAI-ului. Acești oameni nu sunt destituiți pentru că au ocupat funcțiile acelea prin concurs, respectiv cazul domnului Ivașcu. Dacă a ocupat funcția prin concurs, ar fi trebuit să fie cercetat disciplinar și, ulterior, când i se identifica abatere disciplinară, putea fi dispusă o măsură împotriva acestuia”.

Dan Saltelechi este de părere că șeful Poliției de Frontieră n-ar fi trebuit să plece.

“Nu, categoric nu i se poate imputa acestuia și nici adjuncților acestuia, până la urmă, lipsa de reglementare și de organizare a întregului Minister al Afacerilor Interne, care coboară foarte mult pe micromanagement efectiv, adică își bagă nasul în tot ce înseamnă structură județeană de poliție, fie că e Poliția Română, fie că e Poliție de Frontieră Română. Și de aici aceste ingerințe, care pot să conducă, până la urmă la, disfuncționalități în cadrul sistemului.”