Dan Negru a explicat ce presupune Ordonanța “trenuleț”: „O pun pe fiica mea să facă curat prin casă și îi dau 100 de lei. Pe urmă îi iau 70% din bani și îi dau frate-său, care n-a făcut nimic”
Dan Negru a explicat ce presupune Ordonanța “trenuleț”, așa cum o percepe el, privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul următor, așa cum o percepe el.
“A apărut „ordonanța trenuleț” și eu nu știu cum să le explic copiilor mei de ce, în unele țări, cum sunt Emiratele Arabe, oamenii nu plătesc impozite pe salarii, pe venituri personale, pe dividende…
Dar știu cum să le explic cum e la noi: o pun pe fiica mea să facă curat prin casă și îi dau 100 de lei. Pe urmă îi iau 70% din bani și îi dau frate-său, care n-a făcut nimic.”, a scris celebrul prezentator TV, pe pagina sa de Facebook.
Miniștrii se reunesc în cadrul unei ședințe de Guvern pentru Ordonanța “trenuleț”
Noul Executiv urmează ca azi, pe 30 decembrie, în ultima ședință de Guvern din an, să adopte Ordonanța “trenuleț”.
Mai multe proteste au fost anunțate pentru ziua de astăzi. Printre aceștia se numără sindicaliștii polițiștilor de penitenciare și studenții, fiind nemulțumiți de noile măsuri de austeritate care urmează să fie luate.
Salariile bugetarilor nu vor crește în 2025
De la 1 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, se arată în proiectul de Ordonanţă, informează Știrile Pro TV.
De la 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
Totodată, în anul 2025, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se menţin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Munca suplimentară se va compensa doar cu timp liber
Orele/zilele suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora.
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă
Instituţiile publice vor putea acorda vouchere de vacanţă în valoare de 800 lei, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei. Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei, prevede proiectul de ordonanţă.
Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante
O altă măsură încadrată în proiectul de Ordonanţă este aceea că se suspendă, de la 1 ianuarie 2025, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, cu excepţia posturilor unice vacante (acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică, ori un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante). Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, concursului de admitere în rezidenţiat, unităţilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum şi posturilor vacante aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanţare.
Subvenţia alocată partidelor politice se va diminua
O altă măsură care se regăsește în acest proiect vizează partidele politice, și anume, subvenţia alocată partidelor politice se va diminua cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024, iar pensiile de serviciu nu se vor actualiza cu rata medie anuală a inflaţiei.
Și pensionarii sunt afectați de noile măsuri de austeritate
Și pensionarii sunt afectați de acest proiect de Ordonanţă. Pensiile lor nu vor mai crește de la 1 ianuarie 2025.
Valoarea punctului de referinţă, element esenţial în calculul pensiilor, se va menţine la nivelul de 81 lei, iar valoarea indicatorului social de referinţă se menţine la nivelul în plată în luna noiembrie 2024.