Vicepremierul Dan Barna anunță eliminarea mai multor categorii de pensii speciale: „Vom face un calendar, trebuie să existe câte o lege pentru fiecare în parte”

Vicepremierul Dan Barna anunță eliminarea mai multor categorii de pensii speciale: „Vom face un calendar, trebuie să existe câte o lege pentru fiecare în parte
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul de la USR PLUS, Dan Barna, a anunțat faptul că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este abia un „prim pas”. Guvernul, respectiv Parlamentul, va avea în vedere și eliminarea, respectiv celoralalte categorii de pensii speciale.

Primele pensii speciale vizate pentru eliminare sunt cele ale aleșilor locali, introduse de guvernul Viorica Dăncilă.

„Este primul pas care a fost obligatoriu. Am început cu pensiile parlamentarilor, vor urma și celelalte categorii. Le vom elimina sau impozita, pentru a aduce echitate. Dacăne uităm pe piramida demografică, vom vedea că ea se va inversa, așa cum am discutat și cu domnul Iohannis. În realitate, sunt indemnizații (n.r. – pensiile speciale ale parlamentarilor). Nu țin cont de principiul contributivității, deci nu sunt drepturi câștigate.

Pensiile speciale ale magistraților nu vor putea fi eliminate

În următoarele douăluni vom face un calendar, cea a primarilor este proximă (…) În unele situații vomajunge la sistemul impozitării, nu la eliminare,trebuie săexiste câte o lege pentru fiecare în parte.

În cazul magistraților existăo decizie CCR,care spune cănu pot fi impozitate (…)”, a declarat Dan Barna.

Pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă doar 1,3% din totalul pensiilor speciale din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`