Dan Adamescu rămâne în arest: ÎCCJ i-a respins definitiv contestația față de măsura preventivă
Omul de afaceri Dan Adamescu, arestat în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, rămâne în detenţie, a decis, miercuri, instanţa supremă, care a respins contestaţia acestuia faţă de măsura preventivă. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitiv, informează Mediafax.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 6 iunie, arestarea preventivă a lui Dan Adamescu, în dosarul în care acesta este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri era acţionar.
Adamescu ar fi dorit să controleze ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a încercat chiar să cumpere tăcerea martorilor din dosar. Informaţiile apar în motivarea mandatului de arestare, dată publicităţii de judecători. Astăzi magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins solicitarea avocaţilor ca Adamescu să fie cercetat în libertate. Miliardarul e acuzat de procurorii DNA că ar fi dat şpagă 20.000 de euro unor judecători de la Tribunalul Bucureşti, ca să primească sentinţe favorabile în dosare de insolvenţă, ce vizau mai multe dintre firmele sale.
„Primul obiectiv stringent de atins a fost acela de a o controla pe martora F. D. în ceea ce priveşte depoziţiile sale la Direcţia Naţională Anticorupţie. Inculpatul nu a avut nici un moment în intenţie să-i angajeze martorei un apărător pentru a o ajuta, ci a urmărit să afle informaţii despre anchetă şi totodată să-i restricţioneze divulgarea de informaţii din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, cu privire la coruperea magistraţilor”, arată magistrații în motivare.
Adamescu a plătit şi un şofer care să se ocupe de transportul martorei şi chiar s-a dovedit a fi precaut şi nervos când a crezut că acesta dorea să aducă martora la DNA, ceea ce ar fi scos la iveală implicarea sa. Magistraţii mai arată că averea inculpatului din dosar nu îi conferă acestuia imunitate în faţa legii.
Dan Adamescu a intenţionat să influențeze mersul anchetei, se arată în motivarea magistraţilor. Astfel, în urma percheziţiilor din luna mai care au avut loc la sediul firmelor inculpatului, acesta a luat legătura prin telefon cu martora care i-a dat informaţii despre documentele ridicate de DNA.
Adamescu a primit informaţii de la martoră pe care le-a folosit şi pentru apărarea sa în momentul când a fost audiat. Miliardarul e arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.