Dâmbovița: Persoane care dădeau foc unei cantități imense de deșeuri cu potențial de poluare a mediului, descoperite de Garda de Mediu
O cantitate foarte mare de deșeuri, cu potențial de poluare a mediului, a fost descoperită, vineri, de comisarii Gărzii de Mediu Dâmbovița în zona Mătăsaru – Păneş din județ. Aceștia s-au deplasat la fața locului în urma unei sesizări primite pe Facebook, conform căreia în zona cu pricina se manifestă un incendiu cu degajări mari de fum, au transmis reprezentanții instituției, printr-o postare pe rețeaua socială.
Poluare în Dâmbovița: Persoane care incendiau deșeuri, descoperite de comisarii Grăzii de Mediu
”Cu sprijinul Poliţiei Găeşti, o echipă a Gărzii de Mediu s-a deplasat în zonă, unde a aflat că mai multe persoane incendiază cauciucuri, dar şi alte deşeuri dinplastic şi metal, cu scopul recuperării fierului vechi”, arată sursa citată.
Astfel, s-au descoperit 50 de metri cubi de deșeuri, ”care urmau a fi topite prin acelaşi procedeu rudimentar şi extrem de nociv pentru calitatea aerului”. Zona a fost apoi curățată pentru a fi eliminat riscul de incendiere.
La fața locului au intervenit și 90 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, 50 de jandarmi, precum şi luptatori din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale pentru a împiedica apariția unor ”fapte antisociale şi pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi din cauza faptului că mai multe persoane s-au strâns în zona respectivă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, citați de News.ro.
Totodată, oamenii legii au menționat că în acest caz nu au fost comise fapte de natură penală sau contravențională și, deocamdată, polițiștiinu au aplicat sancțiuni. Cu toate acestea, verificările continuă.
Un caz de ardere ilegală a deșeurilor, descoperit recent și în Ilfov
Nu este primul caz de acest fel din ultima perioadă. Pe 13 mai, zeci de comisari de laGarda de Mediu, împreună cu jandarmi și polițiști au descins la mai multe adrese din satul Sintești, din județul Ilfov, unde locuiesc persoane bănuite de arderea ilegală a sute de tone de deșeuri de plastic, ceea ce duce la poluarea întregii zone. Nu mai puțin de 34 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate atunci, cu o valoare totală de peste 135.200 de lei.
Nivelde poluare extrem de ridicatîn București, după un incendiu la o fostă fermă din Ilfov
Iar la începutul lunii aprilie, în București a fost înregistrat un nou nivel record de poluare din cauza fumului degajat în urma unui incendiu izbucnit la o fostă fermă de porci din localitatea Periș din Ilfov.
„Arde fosta fermă de porci din Buftea (Periș, de fapt – n.r.) iar focul a ajuns la fostele bataluri, au luat foc dejecțiile. Fumul nu e toxic, chiar dacă miroase foarte urât”, explica atunci ministrul Mediului, Costel Alexe.
În dimineața zilei în care a fost semnalat incendiul, bucureștenii și o parte dintre locuitorii județului Ilfov nu au putut deschide geamurile din cauza aerului înțepător.
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, preciza atunci că firma care a intrat în faliment a lăsat în urma sa foarte multe probleme de mediu. Petrache spune că batalele sunt în județul Ilfov de aproape 40 de ani și că este necesar ca proprietarii să fie trași la răspundere.
România, condamnată de CJUE pentru că nu a rezolvat problema poluării din București
La finalul lunii aprilie, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București. Asta după ce Comisia Europeană ceruse CJUE să constate că țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiile din tratatul de aderare referitoare la acest capitol,în perioada 2007 – 2014, concentrațiile de PM10 fiinddepășite constant în București.