EXCLUSIV. Tensiuni între ministrul Petre Daea și Dăncilă / Dragnea sub pretextul ordinului privind numărul porcilor din gospodării. Patronate: Ordinul NU lovea în țărani, ci în PIAȚA NEAGRĂ a producătorilor (VIDEO)

Publicat: 29 03. 2019, 13:38
Foto: Inquam Photos

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, vineri dimineaţă, în şedinţa de guvern, ministrului agriculturii, Petre Daea, să anuleze ordinul de ministru prin care se introducerea un nou model de clasificare a fermelor de porci. Mai exact, este vorba de ordinul prin care fermierii sunt obligaţi să se înregistreze la ANSVSA dacă cresc mai mult de 5 porci în gospodării.

Cererea premierului pare una surprinzătoare, având în vedere că Ordinul semnat de Daea nu făcea decât să pună în practică o Directivă europeană și, până acum, nu fusese contestat de nimeni din teritoriu. Ministrul nu a anunţat, până la momentul publicării materialului, dacă va duce la îndeplinire cerinţa premierului Dăncilă şi ce decizie va adopta Ministerul Agriculturii, ordinul fiind în acest moment în vigoare.

Poziția premierului, vine după ce şi Liviu Dragnea l-a criticat pe Petre Daea în urmă cu două săptămâni pentru activitatea din ultima perioadă.

L-aş ruga pe un ministru la care ţin foarte mult, au fost perioade în care îmi era chiar drag, l-aş ruga să vină mai des în Călăraşi, aşa cum trebuie să vină mai des şi în Teleorman, în Giurgiu, în Olt, în Dolj, pentru că sunt judeţe dunărene, cu un pământ foarte bogat şi cu un potenţial foarte bogat, dar cetăţenii din aceste judeţe nu beneficiază de toată bogăţia acestui pământ aşa cum ar trebui”, declara Liviu Dragnea, în timpul unei conferinţe de presă la Călăraşi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Patronate: Ordinul lui Daea era corect

Contactat de B1.ro, preşedintele RomAlimenta, Sorin Minea, a criticat această decizie a Guvernului, afirmând că ordinul lui Petre Daea era unul perfect corect, fiind cea mai bună măsură pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine, care a făcut atâtea probleme la în agricultura românească.

Doar prin acest ordin se putea preveni plimbarea de porci despre care statul nu ştie nimic dintr-un judeţ în altul şi astfel să se poată răspândi virusul peste porcine, a subliniat Sorin Minea.

De asemenea, preşedintele RomAlimenta, federaţia patronatelor din industria alimentară, a mai declaratcă acest ordin nu lovea în nicio formă în ţăranul simplu care făcea agricultură de subzistenţă prin creşterea unui număr de porci, ci în „piaţa neagră a producătorilor de carne” care profitau de o legislaţie mai puţin drastică pentru a putea creşte animale de care nimeni nu ştia nimic.

Motivul invocat de Dăncilă: Grija pentru oameni

Viorica Dăncilă a susţinut în discursul din debutul şedinţei de guvern că ordinul trebuie anulat pentru că „trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm„.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reamintim că prin acest ordin, se prevede că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar„, a precizat, miercuri, Ministerul Agriculturii la solicitarea B1.ro.

Ordinul a fost adoptat în baza prevederilor unui Regulament UE

Instituţia a subliniat că toate aceste modificări s-au făcut „în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017„.

În Europa, România este țara cu numărul cel mai mare de porci crescuți în gospodăriile individuale.