Dacă în sud, oamenii s-au bucurat de primăvara din ianuarie, în Munţii Rodnei caprele negre se bucură de zăpadă (VIDEO)

Publicat: 20 01. 2023, 09:32
Actualizat: 25 01. 2023, 11:41
Dacă în sud, oamenii s-au bucurat de primăvara din ianuarie, în Munţii Rodnei caprele negre se bucură de zăpadă, sursă foto: captură YT

Imagini superbe în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Mai multe capre negre au fost surprinse pe pajiştile montane în timp ce se bucurau de zăpadă.

Caprele negre caută versanţii înclinaţi, de pe care cade zăpada

Un angajat ROMSILVA a fost şi cel care le-a filmat de la distanţă. Potrivit specialiştilor, în anotimpul rece, caprele negre caută versanţii înclinaţi, de pe care cade zăpada. Acolo îşi găsesc hrana obişnuită: muşchi, licheni, dar şi cetină de brad.

Caprele negre pot fi întâlnite în zonele stâncoase din Europa, de obicei în grupuri de până la 30 de exemplare, pentru a se proteja de prădători.

Populația de capre negre din Munții Rodnei este una dintre cele mai viguroase populații din România și implicit din Europa, fiind rezultatul încrucișării indivizilor din mai multe populații din țară în anii ’70, când a avut loc repopularea masivului, prima acțiune de acest gen din țara noastră.

Acțiunea de repopulare din Munții Rodnei a început în anul 1964 și s-a încheiat în anul 1970. În primă fază, au fost capturați și translocați iezi de capră nea­gră din Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraș și Retezat.