"Dacă e luni, URMEAZĂ 4 ANI GREI". Mihai Șora: Generația tânără va învăța din mers de ce nu a fost bine că nu a ieșit la vot. Vor vedea cu ochii lor când se vor lovi de nepotisme, de birocrație, când vor ajunge la spital

Publicat: 12 12. 2016, 11:26

Mihai Şora a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe mesaje cu privire la alegerile parlamentare ce au avut loc duminică în România. Filosoful vorbește despre absenteismul – mai ales în râdul tinerilor – la vot, despre democraţie, care înseamnă participare, şi a menţionat că "urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne şi sincope."

LUNA CADOURILOR A ÎNCEPUT!LA CEL.ro, REDUCERI DE 40%: Intră AICI să găsești cele mai bune prețuri la ORICE îți dorești

"18–24 de ani nu au mers la vot.

Poate și pentru că 24–100 de ani nu au fost dascăli buni, n-au știut să-i învețe la timp civismul, responsabilitatea, democrația. Nu au izbutit să-i lumineze, să le vorbească mai convingător despre servituțile votului neexprimat.
Dar, ca și alții odinioară, 18–24 de ani vor învăța singuri, din mers.
Vor vedea cu ochii lor:
când vor merge în excursii la munte… – și, în locul pădurilor, vor găsi un teren viran;
când vor da primul concurs pentru o slujbă… – și, în locul lor, va fi angajat prostovanul nepot al primarului;
când vor dori să-și deschidă o mică afacere și se vor prăbuși sub teancul de hârtii și acte inutile;
când primul lor copil va intra în spital pentru o banală fractură și va ieși paralizat sau amputat în urma unui „experiment“.

Atunci când îi va lovi prima nenorocire, abia atunci 18–24 de ani vor înțelege de ce ar fi trebuit să iasă la vot în ziua de 11 decembrie 2016", a scris Mihai Șora pe Facebook.

Într-un alt mesaj, Șora arată de ce "absenteismul înseamnă iresponsabilitate civică" și de ce "democrația înseamnă p a r t i c i p a r e, nu pasivitate; nici lene, indiferență sau dispreț"

"Dragi prieteni,
urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne și sincope.
În patru ani se pot întâmpla multe. Nu știu dacă voi mai fi aici, nici dacă voi mai apuca vreodată să merg la vot. Însă nu voi înceta să spun că absenteismul înseamnă, după mine, iresponsabilitate civică: poți să desenezi o maimuțică pe buletinul de vot, să pui ștampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, să-i tai pe toți cu X-uri mari și apăsate! După cum poți vota candidatul ales de tine, cu bună credință și în cunoștință de cauză. Trebuie, adică, să mergi până la secția de votare, să intri în cabina aceea și să te exprimi. Modul în care decizi să votezi ține de inteligența, de profunzimea sau de simplitatea gândirii tale: – în orice caz, participând. Pentru că democrația înseamnă p a r t i c i p a r e, nu pasivitate; nici lene, indiferență sau dispreț față de îndatoririle pe care le ai ca cetățean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tăi.

Dacă e luni, dragii mei, urmează patru ani grei", a mai scris filosoful pe pagina de socializare.