„Dacă ai ști ce știu eu, ai fi și tu îngrozit”, avertizează un climatolog. Ce e de făcut

„Dacă ai ști ce știu eu, ai fi și tu îngrozit”, avertizează un climatolog. Ce e de făcut
România va fi printre ţările cele mai afectate pe viitor de schimbările climatice, sursă foto: captură YT

Vă e frică de schimbările climatice? Vă faceți griji cu privire la soarta lumii pe care o lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri? Omul de știință și autorul cărții „The Uninhabitable Earth” (Pământul imposibil de locuit) David Wallace-Wells, spune că: „Oricât de bine informat ești, cu siguranță nu ești suficient de alarmat”.

Nu putem acționa eficient pentru a aborda o criză dacă nu îi cunoaștem pe deplin gravitatea

Dacă schimbarea extremă a climatului nostru cândva stabil nu vă îngrozește, atunci nu înțelegeți, de fapt, ce se întâmplă. Realitatea este că, din câte știm și în cursul natural al evenimentelor, lumea noastră nu s-a încălzit niciodată – în întreaga sa istorie – la fel de rapid ca acum. Nici nivelul gazelor cu efect de seră din atmosferă nu a avut vreodată o creștere atât de abruptă.

Ne confruntăm, în viața noastră, cu un episod de încălzire care este probabil unic în ultimii 4,6 miliarde de ani.
Cei care lucrează în domeniul științei climatice înțeleg implicațiile pentru lumea noastră, majoritatea celorlalți nu o cunosc. Și aceasta este o problemă – una mare. La urma urmei, nu putem acționa eficient pentru a aborda o criză dacă nu îi cunoaștem pe deplin gravitatea.

Climatologul scrie: „Ce se întâmplă cu lumea noastră mă sperie îngrozitor, dar dacă strig adevărul brutal în gura mare, te va mobiliza asta pe tine și pe alții să luptați pentru planetă și pentru viitorul copiilor voștri? Sau veți rămâne încremeniți ca un iepure în lumina farurilor, convinși că totul este pierdut?

Având în vedere că politicienii și corporațiile nu pot sau nu doresc să ia măsuri suficient de rapid pentru a împiedica emisiile, așa cum o cere știința, tot ce ne rămâne, în calitate de specialiști în domeniul climei, este să încercăm să convingem publicul să încerce să forțeze – prin urnele de vot și alegerile consumatorilor – schimbările enorme necesare pentru a reduce încălzirea globală.”

Cunoașterea adevărului ne poate face neputincioși sau activi

Un studiu psihologic major, publicat de revista științifică Lancet Planetary Health în 2021, a constatat că majoritatea tinerilor de 16-25 de ani din 10 țări de pe glob erau moderat până la extrem de îngrijorați de schimbările climatice, dar mai mult de jumătate se simțeau prea copleșiți și neputincioși să acționeze.

Un alt studiu din 2022 al cercetătorilor de la Universitatea din Bath din Marea Britanie a constatat că imaginile înfricoșătoare ale incendiilor de vegetație și ale altor dezastre legate de climă din întreaga lume au fost deosebit de eficiente în cultivarea anxietății climatice, definită de Asociația Americană de Psihologie ca fiind frica cronică de dezastrul mediului.

Totuși, în loc să conducă la inacțiune, studiul a arătat că aceasta a fost o forță motivațională care a determinat eșantionul de adulți din Marea Britanie să adopte măsuri care au ajutat la reducerea emisiilor.

În mod critic, autorii studiului au observat că realitatea schimbărilor climatice trebuie comunicată fără a induce un sentiment de deznădejde – iar aceasta este cheia.

Una dintre modalitățile de a face acest lucru este încurajarea acțiunii colective. Mulți oameni au spus că se simt izolați sau că, ca indivizi, nu cred că pot face o diferență utilă.

Concluzia este că multe lucruri în viață sunt înfricoșătoare sau îngrijorătoare, de la mersul la dentist până la observarea unui potențial semn de cancer, dar ignorarea lor duce aproape invariabil la ceva mult mai rău pe viitor.

Schimbările climatice nu sunt diferite. Toată lumea are dreptul să cunoască faptele – înfricoșătoare sau nu – pentru a oferi posibilitatea de a acționa pe baza realității a ceea ce facem planetei noastre, și nu pe o versiune igienizată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`