CV-ul lui Traian Berbeceanu. O carieră care l-a transformat în spaima interlopilor români

Publicat: 23 10. 2020, 12:25
Foto: Facebook / Traian Berbeceanu

Traian Berbeceanu este noul prefect al Bucureștiului, după îndepărtarea lui Gheorghe Cojanu din funcție. Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, în această funcție a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial. Berbeceanu îl înlocuieşte în funcţie pe Gheorghe Cojanu, care, tot printr-o hotărâre de guvern ce a fost publicată în Monitorul Oficial, a fost numit în funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Traian Berbeceanu este fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, potrivt CV-ului publicat pe site-ul MAI

Avem şi un înlocuitor pentru Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei demis după ce a anunţat săptămâna trecută că se află la cumpărături şi nu ştia că Bucureştiul a trecut de rata de incidenţă de 3 la mie. Cojanu a fost înlocuit cu poliţistul Traian Berbeceanu, 46 de ani, care în prezent ocupa funcţia de şef al cabinetului ministrului de Interne, Marcel Vela.

Fostul comisar de Poliție Traian Berbeceanu, actual șef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL. Numirea fostului comisar de poliție ca funcţionar public la grupul PNL al Camerei Deputaţilor rezolvă problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, cerință pentru a putea fi numit în funcția de prefect al Capitalei.

Potrivit CV-ului, Traian Bereceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanță, fiind găsit nevinovat. Mai mult, În 6 noiembrie 2019, procesul poliţistului a fost suspendat. În schimb fostul procuror şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru că a săvârşit mai multe nereguli în anchetarea lui Berbeceanu.

Traian Berbeceanu, spaima interlopilor

Traian Berbeceanu mai este numit și „Comisarul Cattani”. Acesta a coordonat anchete în unele dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din ţară. În 2007, a primit distincţia de poliţistul anului. În fiecare an de atunci, BCCO Alba Iulia a fost considerată cea mai puternică şi mai profesionistă dintre structurile similare din ţară.

Comisarul-şef Traian Berbeceanu s-a remarcat prin acţiuni în forţă şi prin anihiliarea unor grupări infracţionale cu zeci de inculpaţi.

Înainte de a fi anchetat, Berbeceanu a avut rezultate excepționale în lupta împotriva interlopilor. Referindu-ne doar la anul 2012, realizările înseamnă: 1.134 de infracţiuni soluţionate, 644 de inculpaţi, 221 de persoane arestate şi mai multe grupări infracţionale destructurate.

Un dosar important instrumentat de BCCO Alba Iulia a fost cel al reţelei de cămătărie din judeţul Sibiu, în care este inculpat alături de alte 13 persoane şi notarul Răzvan Mărginean, scrie Adevarul. Membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case. Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro.

Tot din Sibiu, un dosar cu răsunet a fost cel al clanului ”Tâmplaru”, specializat, de asemenea, în şantaje şi infracţiuni cu mare violenţă.

Traian Berbeceanu s-a implicat activ şi în cercetarea unor dosare privind traficul de ţigări. Peste 50 de contrabandişti au fost trimişi în judecată, într-un singur dosar instrumentat în 2012.

În Alba, una dintre acţiunile de răsunet a fost dosarul „Pomponio“, în care au fost inculpaţi doi foşti directori ai DGFP Alba. Patronul societăţii Pomponio a recunoscut faptele şi a primit închisoare cu suspendare.

De asemenea, dosarul cămătarilor din Hunedoara. Este vorba despre gruparea lui Cristian Litera şi a omului de afaceri Alin Simota din Hunedoara, judecaţi pentru că au coordonat o grupare specializată în cămătărie, şantaje, infracţiuni cu violenţă, lipsire de libertate. Litera, fost bodyguard al lui Alin Simota, a fost arestat iniţial, apoi a urmat şi Simota, patronului clubului de fotbal Jiul Petroşani. În dosar a fost trimis în judecată, la octombrie 2012, şi un poliţist din IPJ Hunedoara, comisarul şef Avram Zorin. Victimele grupării, care nu mai puteau să plătească sumele luate cu camătă, erau duse la muncă în Libia. Printre „victimele” sale se numără şi fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, dar şi un coleg din cadrul BCCO, Liviu Schiau. Cei doi au fost trimişi în judecată în 2011 împreună cu alţi 30 de inculpaţi într-un dosar de furt de utilaje agricole din ţări din vestul Europei cu un prejudiciu estimat la peste 4 milioane de euro.

În CV-ul comisarului şef de la BCCO Alba mai sunt multe grupări de trafic de droguri, etnobotanice, dar şi reţete false.

În prima parte a anului 2013, peste 30 de persoane din Hunedoara şi din Timiş au fost audiate, iar o parte reţinute, în dosarul reţetelor false cu prejuduciu de 3,3 milioane de lei. Principalii inculpaţi sunt medici oncologi şi farmacişti din Hunedoara.