15 replici după cutremurul de sâmbătă seară din România. Seismul a avut magnitudinea 5,7 pe Richter și a fost resimţit în zeci de localități din ţară, precum Iaşi, Galaţi, Bacău, Ploieşti, inclusiv în București. Zeci de oameni au făcut atac de panică. Reţelele de telefonie mobilă s-au blocat imediat dupa cutremur.
Românii au fost surprinşi de cel mai puternic cutremur din acest an. O bucureşteancă ne-a transmis că s-a resimţit foarte puternic pe Bulevardul Decebal şi povestelşte că s-a auzit un fel de scârţâit timp de mai bine de 25 de secunde.
”A fost simțit în zonele epicentrale, dar și pe distanțe mai mari, și la București, și spre Moldova s-a simțit. Însă magnitudinea de 5,6 arată că nu e periculos, nu produce pagube mari”, a declarat Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentreu Fizica Pământului.
Cutremurul, revizuit apoi la magnitudinea de 5,7, s-a simţit cel mai puternic în localităţile vrâncene Mărăşeşti, Tecuci, Focşani, Adjud şi Oneşti.
La Focşani de exemplu asfaltul a crăpat pe unele şosele, cum a fost cazul străzii Cuza Vodă. Iar mărfurile din rafurile magazinelor au căzut. În unele apartamente a fost dezastru. Tencuiala de pe pereţi a căzut la fel ca şi mobila.
Cutremurul s-a resimţit şi în Buzău.
Seismul a provocat si pagube, iar rețelele de telefonie nu au fost funcționat zeci de minute.
Cutremurul produs în Vrancea a lasat mai multe comune din județ in beznă.
”La dispeceratul nostru, reprezentanții societății care asigură furnizarea energiei electrice ne-au informat că în județul Vrancea se înregistrează patru comune unde sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică – este vorba despre comunele Broşteni, Andreiași, Golești și Câmpineanca. S-au primit trei apeluri în care cetățenii manifestau agitație, posibil atac de panică. Către cele trei persoane care au sunat s-au îndreptat echipaje medicale din cadrul serviciului de ambulanță județean”, a spus Cristina Duță, purtător de cuvânt ISU Vrancea.
Probleme au fost și în județul Galaţi, unde oamenii au rămas fără curent electric.
Seismul a fost de mai multe replici, iar expertii nu exclud producerea altora noi.
”La cutremurele de suprafață, de obicei zona se liniștește cu un număr de replici cu magnitudine mai mică decât cea a șocului principal. Acest cutremur trebuie luat ca unul normal, produs în zona respectivă”. a explicat Constantin Ionescu, director general INFP.
Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, pe 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.