Cutremur, vineri, în România. Unde s-a produs
Un cutremur s-a produs vineri, 11 octombrie, în România, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Unde s-a produs cutremurul
„În ziua de 11 Octombrie 2024, la ora 07:03:09 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 25.4 km.”, a precizat INCDFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 13km NE de Focsani, 56km SV de Barlad, 70km NV de Galati, 79km NV de Braila, 80km NE de Buzau, 90km S de Bacau, 99km S de Vaslui.
Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur
Iată pașii simpli de urmat în timpul unui cutremur pentru a te menține în siguranță. E important de reținut că moartea sau rănirea au loc atunci când oamenii cad încercând să meargă sau să alerge în timpul cutremurului sau când sunt loviți de obiecte care cad. Ideal ar fi ca în timpul unui cutremur să te așezi, să te acoperi și să te ții:
Așază-te la sol în mâini și genunchi.
- Această poziție te protejează de a te dezechilibra și îți permite să te retragi pe burtă într-un spațiu protejat.
- Dacă ești într-un scaun cu rotile sau un cadru de mers cu șezut și rotile, blochează roțile și rămâi așezat până când cutremurul se oprește, protejându-ți în același timp partea din spate a gâtului și a capului cu brațele.
- Dacă nu te poți așeza la sol, sprijină-te de un perete interior.
Acoperă-ți capul și gâtul cu brațele.
- Îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
- Dacă o masă, un birou sau alt mobilier robust se află în apropiere, târăște-te sub el pentru protecție.
- Dacă nu există un astfel de spațiu protejat, târăște-te lângă un perete interior departe de ferestre.
- Stai în genunchi și apleacă-te.
Ține-te până când tremurul se oprește.
- Ține-te de piciorul biroului sau orice obiect solid ancorat cu o singură mână. Cu celălalt braț, protejează-ți capul și gâtul.
- Dacă nu te afli sub un spațiu sigur, protejează-ți capul și gâtul cu ambele brațe într-o poziție ghemuită.
De ce nu se dă mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că nu se dau mesaje Ro-Alert înainte de un cutremur deoarece acest lucru nu s-ar putea face decât cu câteva secunde înainte, timp scurt în care lumea mai mult s-ar panica.
„Pentru că nu se dă anticipat la cutremur, ar fi timpul foarte scurt ca să facă ceva, ci mai degrabă ar induce panică și ar fi toți coborâți în casa scărilor. Deci nu se dă până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii să primească RO-Alert și să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur, dar asta la cutremure, în acest moment, nu este posibil. Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și e panică.
Alertele la cutremur ar merge foarte bine pentru întreruperea gazului, furnizării cu energie electrică, dar aici trebuie să înveți populația să înțeleagă că îți dau mesaj și ai câteva secunde să întrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregătire, să ajungi la nivelul la care să dai mesaj”, a explicat Raed Arafat.