Marți seara, în județul Gorj, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 4.2. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 23:30:55 și a fost de intensitate medie. Epicentrul seismului s-a situat în regiunea Oltenia, în județul Gorj, la o adâncime de 8.6 kilometri.
În noaptea de marţi spre miercuri, au avut loc două cutremure în judeţul Gorj, având magnitudinile de 2,7 şi 2,3. Un alt cutremur s-a produs în judeţul Călăraşi, în regiunea Muntenia, cu o magnitudine de 2,6.
În data de 13 februarie 2023, județul Gorj din România a fost lovit de un puternic cutremur cu magnitudinea de 5.2. În decursul a doar două luni de la acel cutremur inițial, s-au înregistrat peste 2.100 de cutremure, dintre care 36 au avut o magnitudine mai mare de 3.
Specialiștii susțin că energia eliberată de cutremure este transformată în unde seismice, care se propagă la suprafața Pământului. Cantitatea de energie eliberată este direct proporțională cu magnitudinea cutremurului, scrie RTV.
„O creştere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creştere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalent cu explozia subterană a unei anumite cantităţi de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, au mai precizat specialiştii.
Potrivit specialiștilor, cutremurele care au avut loc sunt de natură tectonică, fiind cauzate de tensiunile acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și alte plăci tectonice. Analiza indică că aceste cutremure sunt de tip faliere normală, ceea ce înseamnă că mișcarea părților afectate s-a produs prin înclinarea în jos a unei plăci față de alta. De asemenea, s-a constatat că acestea sunt generate de falii orientate NE-SV, adică de-a lungul direcției de deplasare nord-est și sud-vest.
„Sectorul sudic al Carpaţilor Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanţul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 şi 1963 au avut loc în Bazinul Haţegului, în intersecţia faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, a mai transmis INFP.