Cutremur, luni, în România

Publicat: 06 07. 2020, 10:33

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter a avut loc, luni dimineaţă, în România. Seismul s-a produs în judeţul Vrancea, la o adâncime de 114 kilometri.

Precedentul cutremur din ţara noastră avusese loc vineri, 3 iulie, tot în judeţul Vrancea, cu o o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter, conform infp.ro.

Ce este un cutremur?

Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om.

Câte cutremure se produc, anual?

Anual se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube. Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșează avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.