Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter s-a produs, marţi, în zona Banatului, la câteva ore după un alt seism, de 3 pe Richter, produs în Vrancea. Invitat la o emisiune de pe B1 TV, un deputat liberal tocmai lansa un apel către colegii săi din Parlament să încerce să prevină tragedii prin legi, amintind de o iniţiativă legislativă a sa privind reducerea riscului seismic asupra populaţiei, aflată la Camera Deputaţilor.
Cutremurul din Banat s-a produs la ora locală 15:12, în apropiere de localitatea Giulvăz, aflată la aproximativ 35 de kilometri de Timişoara. Conform Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la o adâncime de 2 km.
Cu circa două ore înainte, un alt cutremur, de 3 pe scara Richter, a fost înregistrat în Vrancea, la 45 de kilometri Vest de Focşani şi la o adâncime de 87 de kilometri.
Aflat, marţi, în platoul emisiunii „Talk B1”, realizată de Mihai Duţă şi difuzată de B1 TV, deputatul PNL Dan-Cristian Popescu a lansat un apel către colegii săi parlamentari să nu mai aştepte producerea unor evenimente tragice, precum cel din Lacul Siutghiol sau cazul Ionuţ Anghel, pentru a modifica legi, ci să încerce să le şi evite, prin măsuri luate la timp.
„Am sesizat că s-a modificat legislaţia pe situaţiile de urgenţă în urma accidentului de la Siutghiol (n.r. detalii despre ordonanţă, aici). Aş face un apel – să nu mai modificăm legi doar când se întâmplă ceva. Cum am avut cazul copilului mâncat de câine în Sectorul 2”, a declarat Dan-Cristian Popescu.
„Am un proiect de lege pentru consolidarea de urgenţă a clădirilor cu risc seismic ridicat din Bucureşti, este depusă în Parlament de peste un an-jumate, este depusă la Cabinetul Primului Ministru, este un subiect pe care se poate da o Ordonanţă de Urgenţă oricând, pentru că un cutremur poate să vină oricând. Şi peste un minut, şi peste o oră, şi peste trei zile. Deci, aş dori să prevenim lucrurile, să nu mai aşteptăm să se întâmple o tragedie, ca să modificăm noi legea”, a mai spus deputatul liberal.
Iniţiativa legislativă la care face referire se află, în prezent la Camera Deputaţilor, după ce Guvernul a susţinut să nu fie adoptată, iar Senatul a respins-o în luna aprilie.