Un cutremur de 3,1 magnitudine s-a produs, duminică, în județul Vrancea, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Sesimul a avut loc la ora 14.47, la o adâncime de 85 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 99km S de Bacau, 121km V de Galati, 123km NV de Braila, 146km N de Bucuresti, 162km NE de Pitesti, 181km SV de Iasi, 186km E de Sibiu, 210km N de Ruse.
În cursul acestei săptămâni, în România au avut loc șapte seisme, cel mai puternic dintre ele având magnitudinea de 4,6. Acestaa face parte din seria de patru cutremure, produse într-un interval de două zile, în județul Mehedinți.
Primul seism din această serie a avut loc pe 25 iunie, la ora 17.20, având o magnitudine de 3,3. Seismul s-aa produs la o adâncime de 4 kilometri. În seara aceleiași zile, la ora 20.30, în Mehedinția fost înregistratun noucutremur, de 4,6 magnitudine, produs la 16 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat la doar șase minute distanță de un al treilea seism de 2,9 magnitudine, al cărui epicentru a fost localizat la o adâncime de 17 kilometri.
Ulterior, pe 26 iunie, la ora 5.17, a avut loc o altă mișcare telurică în zona Banatului. De data aceasta,cutremurul a avut magnitudinea 3 și a avut loc la 4 kilometri adâncime.
În acest context Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat că aceste cutremure au legăturp cu activitatea seismică din zona Africii.
„Sunt mai multe, au fost vreo șaptecutremure în ultimele zile. Acestecutremure sunt mici, nu sunt relevante. Toate acestecutremure de fapt au fost și în Ungaria, și în Macedonia, Bosnia și toate pleacă din Marea Adriatică, e o zonă care producecutremure în mod constant. Toată acțiunea pleacă probabil din Africa, care se deplasează către Nord, în ultimii ani s-a observat o activitate mai puternică”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, la Antena 3.
Cel mai puternic cutremur produs în România în acest an a avut magnitudinea 5,2 și a fost înregistrat pe 31 ianuarie. Seismul a fost resimțit și în București.
În ceea ce privește posibilitatea producerii unui nou seism de magnitudine 5 în țara noastră, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a explicat că astfel de seisme apar, în general, la un interval de doi sau trei ani.
”Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar acestecutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimeacutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelorcutremurelor”, a declarat Constantin Ionescu.