Curtea Constituțională a României (CCR) și cea a Republicii Moldova (CCM) au organizat, vineri, 26 martie, un seminar online în cadrul programului comun dedicat controlului de constituționalitate exercitat de cele două înalte jurisdicții. Printre prezentările susținute în cadrul evenimentului s-au numărat și „Competențele Guvernului interimar”, și „Învestirea Guvernului și remanierea guvernamentală”.
„Vineri, 26 martie 2021, Curtea Constituţională a României şi Curtea Constituţională a Republicii Moldova au organizat un seminar online în cadrul programului comun dedicat controlului de constituţionalitate exercitat de cele două înalte jurisdicţii. Programul se adresează magistraţilor-asistenţi ai Curţii Constituţionale a României şi asistenților judiciari ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi este coordonat de dl Benke Károly,magistrat-asistent şef al Curţii Constituţionale a României, şi de dl Teodor Papuc, secretar şef adjunct al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova”, a anunțat CCM, printr-un comunicat de presă transmis marți, 30 martie.
Conform sursei citate, în cadrul seminarului, din partea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, au fost susţinute următoarele prezentări:
Din partea Curţii Constituţionale a României, au fost susţinute următoarele prezentări:
„Seminarul s-a bucurat de o largă participare din partea magistraţilor-asistenţi/ asistenţilor judiciari, fiind discutate şi dezbătute problemele de drept care au format obiectul prezentărilor realizate.Ambele părţi au apreciat utilitatea seminarului şi necesitatea continuării programului de colaborare început în luna septembrie 2020”, a mai precizat CCM.
Președinta Maia Sandu a declarat, luni, căParlamentul Republicii Moldova a eșuat în a alege un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia cabinetului Ion Chicu au trecut mai mult de trei luni, context în care consideră căsunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
„Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. (…) Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a scrisMaia Sandu, luni, pe Facebook.