Curtea Supremă a decis: Obligativitatea purtării măștii în spații deschise este o măsură legală
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise este una legală. Curtea Supremărăstoarnă astfel o decizie din luna decembrie a Curții de Apel București. Hotărârea definitivă a fost pronunțată marți de instanță într-un dosar în care o avocată a contestat decizia Departamentului pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.
Decizie definitivă a Înaltei Curți privind obligtivitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise
„Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând : Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu. Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, se arată în minuta transmisă de Înalta Curte de Casație și Justiție, citată de HotNews.ro.
La finalul lunii decembrie, Curtea de Apel București a stabilit că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise este nelegală.
Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise începând din luna noiembrie
În mai 2020, atunci când România a trecut de la starea de urgență la starea de alert, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
Ulterior, în luna noiembrie, în contextul înmulțirii în ritm îngrijorător al numărului de cazuri de infecție cu coronavirus, autoritățile au instituit obligativitatea purtării măștilor de protecție și în spațiile publice deschise.
„Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”,se arată în articolul 66, litera a, din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.