Curtea de Conturi: O femeie din Maramureș a revendicat aproximativ 9.000 de hectare de pădure, invocând un certificat de moștenitor care-i lăsa un pat şi bunuri de uz casnic

Curtea de Conturi: O femeie din Maramureș a revendicat aproximativ 9.000 de hectare de pădure, invocând un certificat de moștenitor care-i lăsa un pat şi bunuri de uz casnic

Un raport al Curții de Conturi prezintă o situație detaliată a retrocedărilor de pădure din România și gravele nereguli și abuzuri care au permis unor persoane să fie împroprietărite cu mii de hectare de păduri.

Erorile au fost posibile datorită legislației confuze și a unor instanțe judecătorești care au permis restituirea în baza unor documente vechi care nu demonstrau dreptul de proprietate, refuzând dreptul statului de a-și apăra proprietățile.

Guvernul pregătește acum o nouă lege prin care vor fi retrocedate cele 3 miliarde de hectare de pădure rămase în proprietatea statului român.

Un exemplu al Curții de Conturi arată că, prin decizia Judecătoriei Vișeul de Sus, Marian Rodica a devenit proprietară a 8.820 hectare de pădure în Munţii Maramureşului în luarea deciziei fiind folosit un testament prin care respectiva persoană era moştenitoarea unui pat şi a unui scrin secretaire.

“Un alt „moştenitor testamentar”este MARIAN RODICA, care solicită reconstituirea dreptului de proprietate asupra întregii păduri deţinute de POP SIMON în MUNŢII MARAMUREȘULUI. Solicitarea are la bază un certificat de moştenitor (nr.879/22.05.1991) ce avea înscris la masa succesorală „un pat, un scrin secretaire şi diverse bunuri de uz casnic şi gospodăresc” întocmit ca urmare al unui testament din 1986 al OLGĂI FONAI (dat cu 46 zile înainte de a muri) în care se consemnează „toate bunurile mele care vor mai exista la moartea mea să fie luate de RODICA MARIAN care m-a îngrijit şi mă îngrijeşte şi de care m-am ataşat sufleteşte”, se arată într-un comunicat al Curții de Conturi.

Un alt caz de retrocedare ilegală în opinia Curţii de Conturi este cel prin care prinţul Paul al României a primit 47 hectare din pădurea Snagov, deşi acest teren nu a fost în proprietatea Casei Regale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a declarat încă din 1941 ca fiind domeniu public al statului.

Curtea de Conturi recomandă statului român să îşi recupereze pădurile retrocedate ilegal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`