Mai multe facultăţi, mai puţini studenţi şi o calitate a învăţământului superior care lasă de dorit. Aşa arată radiografia realizată privinţa sistemului educaţional din România de către Curtea de Conturi, potrivit B1 TV.
Numărul studenţilor a scăzut dramatic în perioada 2011-2015, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab şi se resimte când aceştia ajung în universităţi, iar învăţământul superior nu este adecvat cerinţei de pe piaţa muncii şi nevoilor economice actuale. Asta a descoperit Curtea de Conturi în urma analizei evoluţiei şi situaţiei învăţământului superior din România, în perioada 2011-2015.
Astfel s-a ajuns la situaţia în care din totalul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani, doar un sfert să aibă studii superioare, în condiţiile în care media Uniunii Europene este de peste 37 de procente. Potrivit raportului Curţii de Conturi, doar Italia se află în urma ţării noastre la acest capitol.
Curtea de Conturi: Numărul studenţilor a scăzut dramatic, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab
#DIRECT_ONE_59734z#
Însă problemele învăţământului românesc încep de jos. Astfel, în anul 2014, 18% din populaţia în vârstă de 18-24 ani avea studii cel mult gimnaziale şi nu mai urma nici o formă de pregătire. Iar decizia de a desfiinţa învăţământul profesional, singura opţiune rămânând învăţământul liceal, a condus la creşterea abandonului şcolar, arată Curtea de Conturi.
În plus, la testele de evaluare a competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, şcolarii români au obţinut în permanenţă rezultate slabe. Astfel, la evaluările PISA din anul 2012 ponderea elevilor cu performanţe slabe a fost de 37,3% la lectură, 40,8% la matematică şi 37,3% la ştiinţe.