Curtea de Apel București menține măsurile asiguratorii în cazul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, în dosarul „Loteria”, cu prejudiciul de 5 milioane de euro / Peste 60 de amânări în procesul ce durează deja de 8 ani

Curtea de Apel București menține măsurile asiguratorii în cazul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, în dosarul „Loteria”, cu prejudiciul de 5 milioane de euro / Peste 60 de amânări în procesul ce durează deja de 8 ani

Curtea de Apel București (CAB) a respins definitiv contestația depusă de Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, și de alți inculpați din dosarul „Loteria” și a dispus menținerea măsurilor asiguratorii împotriva acestora.

Soluția CAB, pe scurt: „DP 360/CO/ În temeiul art. 2502 C.proc.pen. rap. la art. 2501 C.proc.pen. şi art. 425 1 alin. 7 pct. 1 lit. b C.proc.pen respinge ca nefondată contestaţiile formulate de inculpaţii Bertalan Emil, Marinescu Ionuţ Marius, Păcuraru Maricel, SC Global Network System SRL, SC Grup Financiar IFN SA şi SC Perfect Tour SRL împotriva încheierii din data de 04.05.2023 pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr. 47691/3/2015/a32. În baza art. 275 alin. 2,4 C.proc.pen. obligă pe fiecare dintre contestatorii la plata a câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 18.07.2023”.

Astfel, Curtea de Apel București a menținut decizia dată de Tribunalul București pe 4 mai anul acesta privind menținerea măsurilor asiguratorii pentru inculpații din dosarul „Loteria”.

Măsuri asiguratorii dispuse împotriva lui Păcuraru și a altor inculpați, în vederea recuperării prejudiciului de 5 milioane de euro

Maricel Păcuraru e acuzat că s-a aflat în spatele unei țepe dată Loteriei Naționale, care a cheltuit milioane de euro pentru cartele telefonice Pelegrin fabricate de o agenție de turism care aparține chiar soției lui – Corina Păcuraru.

Oficial, acuzațiile aduse patronului Realitatea PLUS sunt de spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că prejudiciul adus Loteriei Române este de cinci milioane de euro.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în dauna CN Loteria Română SA, au fost dispuse măsuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare și, după caz, a părților sociale sau a acțiunilor deținute la diverse societăți comerciale ce aparțin inculpaților: Maricel Păcuraru, Ovidiu Rîpanu, Ionuț Marius Marinescu, Bertalan Emil.

De asemenea, s-au luat masuri asiguratorii față de societățile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN și Global Network System SRL.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus poprirea sumelor datorate inculpaților din prezenta cauză de următoarele societati: Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL, Invest Imobiliare SRL, aflate în prezent în insolvență.

„Tribunalul reţine că măsurile asigurătorii sunt măsuri procesuale cu caracter real, care au ca efect indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile care aparţin inculpatului sau părţii responsabile civilmente, prin instituirea unui sechestru asupra acestora, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune sau realizării confiscării, executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare”, se arată în pronunțarea Tribunalului București din 4 mai.

Dosarul în care patronul Realitatea PLUS e inculpat, zeci de amânări în instanță

În paralel, însă, Tribunalul București nu reușește de mai bine de opt ani să dea un verdict în dosarul „Loteria”. Peste 60 de amânări au fost pronunțate în această perioadă.

În majoritatea cazurilor, amânările au fost justificate prin necesitatea administrării de probe suplimentare.

La alte termene, amânările au fost date sub pretextul că unul dintre inculpați nu avea apărare. Deși lipsa de apărare este acceptată doar o singură dată, după care se impune numirea unui avocat din oficiu, procesul a fost amânat de peste 10 ori sub acest pretext.

Până de curând, de dosar s-a ocupat Cătălin Vasilică Oprea, un judecător controversat care a și fost sancționat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că nu și-a îndeplinit conform legii atribuțiile de magistrat. El a fost detașat în Ialomița, iar în locul său a venit judecătoarea Irina Timofte.

Inculpații au profitat de această situație. La cea de-a 57-a înfățișare în instanță, avocatul lui Maricel Păcuraru a anunțat că a depus un memoriu solicitând constatarea prescrierii faptelor.

Următorul termen în dosar e stabilit pentru luna septembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`