Curtea de Apel București a anulat decizia de sancționare a fostei șefe NN Pensii, dispusă de ASF, și a obligat autoritatea să-i plătească daune morale de 1.000 de euro.
Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, s-a adresat Justiției după ce, anul trecut, a fost sancționată de ASF cu o amendă de 100.000 de lei, cât și cu imposibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcție de conducere. ASF luase această decizie după ce NN Pensii și-a avertizat cienții să fie atenți la discuțiile publice despre o posibilănaționalizare a acestor fonduri de pensii private.
La ultimul termen din acest dosar, avocatul Ralucăi Țintoiu a făcut o cronologie a cazului, subliniind că decizia ASF e ilegală și disproporționată și că a plecat de la declarațiile lui Liviu Dragnea, informează HotNews.De cealaltă parte, avocata ASF a susținut că sancțiunea ar fi fost legală și proporțională și a punctat că Țintoiu nici măcar nu a încercat să se angajeze pe o poziție similară până acum.
„Pe 11 aprilie, într-o zi de marți, a circulat mailul respectiv (n.a scrisoarea de informare a NN pensii). Pe 12 aprilie are loc o ședință ordinară a ASF, în cadrul căreia se discută fără să fie pe ordinea de zi și mailul respectiv. Concluzia este că nu se ia nicio măsură pentru că nu e nimic de făcut în legătură cu faptul că NN a trimis un mail. Acest lucru rezultă din declarația publică făcută de Mișu Negrițoiu, la momentul respectiv președinte al ASF. Pe 12 aprilie seara, are loc o intervenție în care președintele Coaliției de Guvernare domnul Liviu Dragnea stabilește că ceea ce a făcut această companie olandeză este inacceptabil si ca ASF trebuie să acționeze pentru a fi un exemplu. În aceeași seara de 12 aprilie, dna Țintoiu primește o invitație de a se prezenta a doua zi la ASF, nu pentru audieri, ci pentru discuții.”, a spus avocatul Cosmin Vasile.
Avocatul a amintit apoi cum a doua zi a urmat o decizie-fulgerde sancționare, luată de consiliul ASF în paralel cu ”așa-zisa audiere” a Ralucăi Țintoiu, iar la câteva minute după luarea deciziei a fost convocată conferința de presă în care Ion Giurescu, vicepreședintele ASF și responsabil al sectorului de pensii private, a anunțat sancțiunile către NN Pensii și directoarea acestei companii.
Acesta a subliniat că Mișu Negrițoiu, președinte ASF la momentul sancțiunii, întrebat de un jurnalist care este explicația pentru această sancțiune, a declarat: „Da, influență politică fără doar și poate”.
„Nu a existat niciun impact negativ după trimiterea acelui mail asupra clienților, iar ca un paradox apropos de ce s-a discutat atunci, undeva la 2-3 luni de la sancțiune, la unele din desele schimbări de Guvern, ministrul Mișa, cel care urma să fie instalat ca ministru al Finanțelor, a declarat că urmează să fie desființat pilonul II de pensii. Rezultatul acelei declarații a unui viitor ministru a fost scăderea dramatică a indicelui BET și a afectat nu piața pensiilor private, ci piața bursieră pentru că aceste companii care administrează fondurile de pensii sunt cei mai mari jucători instituționali pe piața bursieră din României. Am formulat în subsidiar și o cerere de schimbare a sancțiunii care este cea mai gravă cu una care este cea mai blândă”, a mai subliniat avocatul Cosmin Vasile.
El a mai spus că sancțiunea aplicată de ASF echivalează cu o încălcare a libertății de exprimare: „În privința daunelor morale, este vorba de o conduită cu intenție a ASF. ASF nu a încălcat legea din greșeală, ci a acționat intenționat pentru a reprima o libertate de exprimare, în contextul în care scrisoarea respectivă pe un fundal al unor discuții publice pe subiectele respective era să spunem neplăcută, indezirabilă pentru ASF și pentru factorul politic. În acest context, cu intenție au aplicat această sancțiune și cu intenție au convocat conferința de presă pentru a transmite public mesajul: Iată ce se întâmplă când astfel de discuții pe care le purta toată lumea sunt antamate și de o companie de pensii”.