Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul ”Colectiv” pentru 12 mai

Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul ”Colectiv” pentru 12 mai
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel București a amânat, marți, pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 12 mai.

Ultimul termen al procesului a fost în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au tot amânat pronunţarea. Instanța are 120 de zile pentru pronunțarea și motivarea hotărârii, potrivit noilor dispoziții ale Codului de Procedura Penală, dar în acest caz termenul a fost depășit cu 13 zile.

La dezbaterile finale, avocaţii inculpaţilor au cerut achitarea sau pedepse mai blânde, pe motiv că procurorii au greşit când au decis trimiterea în judecată, iar judecătorii Tribunalului Bucureşti când au pronunţat pedepse cu executare.

Procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege”, argumentând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars: „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

Pedepsele date în primă instanță, în dosarul „Colectiv”

În acest dosar, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, acum edil în Sectorul 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Tot în primă instanță, cei trei patroni ai clubului Colectiv a primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare, Daniela Niţă (decedată între timp), patroana firmei de artificii, 12 ani şi 8 luni de închisoare, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, 3 ani şi 6 luni cu executare, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul fără a lua măsurile legale, câte 9 ani şi 2 luni.

Acestea și restul persoanelor condamnate au fost obligate să plătească victimelor, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro.

A vrut Piedone să fugă din țară? Primarul spune că nu

Vineri dimineață, Piedone a fost oprit pe aeroportul Otopeni când se pregătea să plece în Italia, via Germania. La bordul avionului în care ajunsese chiar a fost o alertă cu bombă.

Ulterior, el a fost informat că trebuie să ajungă la DNA. Aici i s-a adus la cunoștință că e vizat într-un nou dosar tot de abuz în serviciu.

El a negat categoric că ar fi intenționat să fugă din țară: „Ştiţi cu toţii că marţi e sentinţa în dosarul Colectiv. Au fost nenomărate amânări. Eu nu sunt un fugar, îmi aştept sentinţa cu capul sus. Puteam să fug de o mie de ori din ţară. Probabil la ţepele pe care le-au luat, credeau că şi Piedone fuge, Piedone nu fuge”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`