Curtea Constituțională va relua vineri discuțiile despre proiectul de revizuire a Constituției

Curtea Constituțională va relua vineri discuțiile despre proiectul de revizuire a Constituției

Curtea Constituțională va relua vineri discuțiile pe proiectul de revizuire al Constituției, după ce joi judecătorii instanței au discutat proiectul până la articolul 61, anunță mediafax.

Curtea Constituţională a luat în discuţie, joi, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, alături de avizul Consiliului Legislativ, pentru verificarea constituționalității documentului.

Potrivit Președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, judecătorii au decis în unanimitate că toate articolele proiectului pe care le-au studiat joi respectă limitele revizuirii, prevăzute în articolul 152 din Constituție. Zegrean a explicat că cel mai important punct discutat joi a fost dacă proiectul va fi discutat ca un întreg sau dacă se vor analiza articolele separate.

„Principala discuţie a fost dacă discutăm pe fiecare articol în parte sau dacă dăm o decizie în general că textul este valabil. S-a considerat că nu putem să dăm o decizie generală, pentru că trebuie văzut fiecare text dacă răspunde necesităţii articolului 152 din Constituţie, cel referitor la limitele de revizuire”, a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a explicat că și în cazul în care anumite articole nu s-ar încadra în limitele revizuirii prevăzute de Constituție, Curtea Constituțională nu ar putea opri procesul de modificare a Constituției.

„Noi putem să dăm un punct de vedere doar. (Preşedintele – n.r.) nu este obligat să ţină cont de el, pentru că, până la urmă, preşedintele face o propunere de revizuire a Constituţiei, hotărârea o ia Parlamentul în final „, a declarat Augustin Zegrean.

Președintele Traian Băsecu a trimis, pe 9 iunie, proiectul de lege care vizează revizuirea Constituției Curții Constituționale, în vederea avizării documentului din puncte de vedere al respectării prevederilor Constituției în privința revizuirii legii fundamentale.

Proiectul a fost remis Curții Constituționale împreună cu avizul Consiliului Legislativ și ar urma să fie prezentat parlamentului, după decizia Curții Constituționale, în vederea adoptării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`