Curtea Constituţională a decis marți că ordonanța prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituțională.
„În ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate”, informeazã, într-un comunicat Biroul de presã al CC, citat de Mediafax.
Guvernul României a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27 per 2012, prin care Institutul Cultural Român trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului. Acesta în termen de maximum 15 zile trebuie să numească atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativă era asigurată de preşedintele Horia Roman Patapievici şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş – vicepreşedinţi. Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.
În 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC în acest caz, a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului. Funcţia a fost preluată interimar de către Valer Dorneanu