Jurnalista Emilia Șercan a publicat fotografii ale unor caiete de seminar analizate în ancheta sa ce dezvăluie plagiatul minstrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL). Acestea demonstrează că lucrările aveau prețuri trecute pe ele, fiind vândute pe bani studenților.
Șercan a publicat aceste imagini în contextul în care Cîmpeanu insistă că nu e plagiat faptul că și-a însușit paternitatea creației a 13 capitole dintr-un curs universitar, trecându-se drept autor al lor, în locul autorilor originali. Unul dintre argumentele invocate de ministru este că în acest caz nu e vorba de vreo carte, ci de un fel de suport de curs, „lucrări fără ISBN”. Se pare că aceste lucrări au fost, totuși, suficient de importante încât elevilor să li se ceară bani pe ele…
„Lucrările plagiate de ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor Sorin Cîmpeanu nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț, așa cum se vede în pozele de mai jos.
Adică, nu era necesar ca lucrările respective să fie originale, de actualitate și cu adevărat importante pentru studenți, dar era musai să aibă un preț pentru a putea fi vândute studenților.
După ce toate încercările de a se apăra au căzut una câte una, ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor a revenit la „justificarea” ISBN.
Dacă lucrările respective nu erau importante și erau niște amărâte lucrări de seminar, ba mai mult, la ele se lucra în devălmășie, de ce profesorul universitar Sorin Cîmpeanu și-a pus numele pe ele?
Și, mai ales, de ce și-a trecut profesorul universitar și academicianul Sorin Cîmpeanu aceste lucrări în CV-ul academic? Academician cu lucrări de seminar în CV!”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.
Jurnalista a atașat postării fotografii cu copertele cursului din 2000, care e sursa plagiatului, și a cursurilor din 2006 și 2009, în care Cîmpeanu plagiază, iar pentru 13 capitole își asumă fraudulos autoratul.
Într-una dintre reacțiile sale în acest scandal, Sorin Cîmpeanu s-a plâns că se încearcă blocarea noilor Legi ale Educației. Iar despre cei care-l acuză de plagiat a spus că sunt „un fel de habarniști”.
„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.
Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu recent, potrivit Agerpres.
În ultimele zile, mai multe personalități s-au strâns la Ministerul Educației, cerând demisia lui Cîmpeanu.
„Gândiți-vă că sunt studenți și elevi care sunt dați afară din examen dacă sunt prinși copiind. Cum poate cere ministrul Educației acestor tineri să respecte legea, regulile, dacă el însuși nu le-a respectat? Mi se pare foarte grav. (…)
Să ne gândim ce se întâmplă cu oamenii care plagiază. Obțin titluri academice pe baza cărora devin profesori și ne educă copiii… Merg și predau în universități”, a declarat, pentru B1 TV, Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață”, una dintre personalitățile care au protestat, cerând demisia lui Cîmpeanu.