Cursă contracronometru pentru găsirea unui tratament pentru COVID-19. Ce medicamente se aplică în România, comparativ cu alte state

Publicat: 23 03. 2020, 12:43

Extinderea cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus în afara Chinei și apariția unor noi focare ale pandemiei în statele occidentale, care par scăpate de sub control, a declanșat o cursă contracronometru pentru depistarea unui tratament eficient în tratarea infecțiilor ce au cauzat deja, la nivel modial, moartea a peste 14.000 de persoane și îmbolnăvirea altor 340.000.

În prezent există o diversitate de scheme și opțiuni folosite sau testate de către specialiștii din lumea medicală pentru tratarea infecțiilor cu COVID-19, de la tratamente folosite deja de mult timp în medicină, la metode inovative. Mai multe medicamente antivirale sunt deja în studii clinice, unele sunt deja aprobate pentru alte indicații antivirale sau sunt deja în faza de testare avansată, deși medicamente complet noi pot dura până în 2021 pentru a se dezvolta.

SUA: Tratament pe bază de hidroxiclorochină. „100% dintre pacienții cărora li s-a aplicat s-au vindecat în doar șase zile”

În SUA, unul dintre cele mai noi tratamente prezentate în spațiul public de către specialiști este folosirea hidroxiclorochinei. Reprezentanții Școlii de Medicină a Universității Stanford, au prezentat un studiu care a arătat succesul folosirii hidroxiclorochinei ca tratament pentru vindecarea coronavirusului. Potrivit acestora, 100% dintre pacienții cărora li s-a aplicat tratamentul pe bază de hidroxiclorochină s-au vindecat în doar șase zile.

Aceste rezultate sunt îmbucurătoare în condițiile în care, așa cum declară Gregory Rigano, cercetător al universității Stanford este vorba despre “un tratament care nu este deloc costisitor și care a afost folosit mult timp in medicină avand un profil sigur. Un medicament generic, disponibil în masă”. Potrivit acestuia, pentru ca tratamentul să poată fi folosit pe scară largă este nevoie de aprobarea președintelui Donald Trump.

Totodată, Un studiu finalizat și publicat de Revista Internațională a Agenților Antimicrobieni asociază tratamentul cu clorochină și azitromicină, cu reducerea semnificativă sau chiar dispariția virală la pacienții cu COVID-19. Clorochina și hidroxiclorochina, folosit pentru tratarea malariei s-au dovedit a fi eficiente pe SARS-CoV-2 și au fost raportate ca fiind eficiente la pacienții chinezi cu COV-19. Azitromicina adăugată la hidroxiclorochina a fost semnificativ mai eficientă pentru eliminarea virusului.

Remdesivir, testat în SUA după ce s-a dovedit eficient pentru tratareapacienților de la bordul navei de croazieră Diamond Princess

Un alt medicament invocat și testat în aceste momente în SUA este remdesivir. Universitatea de Medicină din Cleveland va testa în premieră acest medicament anti-viral care ar putea ajuta la tratarea cazurilor de coronavirus.

Mai exact, institutul de cercetare din cadrul universității va găzdui două studii clinice. Unul se va concentra pe pacienții cu boală moderată, iar celălalt se va concentra pe pacienții cu o boală severă care ar putea necesita îngrijiri la terapie intensivă. Studiile sunt aprobate de Consiliul de revizuire instituțională și Administrația alimentelor și medicamentelor.

Remdesivir a fost deja utilizat într-un experiment pentru a trata pacienții americani la bordul navei de croazieră Diamond Princess cu un anumit succes, relatează Wall Street Journal.

Favipiravir, un posibil tratament importat în Europa din Japonia și din China

În Italia și în alte state europene, specialiști din lumea medicală invocă un tratament important din Japonia și folosit intens în China. Este vorba despre Favipiravir, care s-ar fi dovedit eficient în cazul focarelor din Asia.

Directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică din China, Zhang Xinmin, a recomandat acest tratament precizând că ar fi trebuit inclus în planul de diagnostic şi tratament aplicat pentru COVID-19 cât mai curând posibil.

Totodată, un clip video filmat de un farmacist italian aflat la Tokyo și în care vorbește despre efectele benefice ale folosirii acestui medicament a devenit viral în mediul online. Acesta susține că Favipiravirul este capabil să vindece „până la 90% din cazurile” de coronavirus. Acesta invocă evoluția pandemiei în Japonia, țară care a cunoscut această criză medicală mult mai devreme decât Italia.

„Medicamentul care există în Japonia încă din 2012, l-a folosit pentru a trata gripa. Este un medicament folosit la tratarea diferitelor tulpini de coronavirus „, explică farmacistul în clipul său.

Potrivit Financial Times, care a investigat acest medicament, studiile clinice din China au ajuns la concluzia că este un tratament eficient pentru coronavirus.

Pe de altă parte, Agenția Medicamentului din Italia a anunțat că până în prezent nu există dovezi privind eficacitatea acestui tratament: „Medicamentul nu este autorizat nici în Europa, nici în SUA. Până în prezent, nu există studii clinice publicate referitoare la eficacitatea și siguranța medicamentului în tratamentul COVID-19”.Cu toate acestea, autoritățile italiene vor lua o decizie cu privire la validitatea medicamentului în cursula cestei săptămâni.

La rândul său, Dragos Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente din România, a declarat pentru B1.ro că acest medicament nu poate fi găsit, deocamdată, în Uniunea Europeană. Nici eficacitatea acestui medicament nu poate fi probată, din moment ce testele durează cel puțin 6 luni și nu ne putem aștepta la un antiviral confirmat ca fiind eficient mai deveme de acest interval de timp.

„Dacă bine am înțeles eu, medicamentul este produs în Japonia și nu este în Uniunea Europeană, și eu aș fi așteptat totuși să se termine studiile clinice, pentru toate medicamentele, cred că sunt vreo 20 de trialuri, care trebuie să arate și reacțiile advrese și efectele secundare. Dacă băgăm la pacienții care deja sunt imunodeprimați medicamente cu reacții adverse facem mai mult rău decât bine” spune Dragoș Damian. (Vezi AICI detalii)

Tratamentul miraculos invocat de medicii chinezi pentru noul coronavirus

După efectuarea mai multor studii, un oficial de la Beijing a anunțat, săptămâna trecută, că Favipiravir, un medicament antiviral, a demonstrat eficacitate clinică împotriva bolii provocate de Covid-19.

Studiul s-a făcut pe mai mult de 80 de pacienți dintr-un spital din Shenzhen. 35 dintre aceşti pacienţi au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control.

Rezultatele arată că celor cărora li s-a administrat Favipiravir au avur rezultate negative la testarea pentru Covid-19 într-un timp mai scurt față de cealaltă grupă de pacienți.

În acest context, săptămâna aceasta o companie farmaceutică chineză primește aprobarea Administraţiei Naţionale pentru Produse Medicale pentru a produce în masă medicamentul şi pentru a asigura o aprovizionare stabilă. În acest context, săptămâna aceasta o companie farmaceutică chineză primește aprobarea Administraţiei Naţionale pentru Produse Medicale pentru a produce în masă medicamentul şi pentru a asigura o aprovizionare stabilă.

Testarea tratamentului pe bază de clorochină, aprobată de autoritățile franceze. În prezent sunt interzise medicamentele antivirale și se aplică paracetamol pentru înlăturarea febrei

Un studiu de amploare, ce va include 800 de pacienți infectați cu noul coronavirus și care viează efectele clorochinei în tratarea maladiei, a fost autorizat de autorități în Franța. Asta în condițiile în care, în ultimele săptămâni a circulat ipoteza potrivit căreia clorochina este un remediu miracol în tratarea bolnavilor care suferă de COVID-19.

Renumitul profesor în virologie Didier Raoult – directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia, susține că tratamentul cu clorochină, cunoscut sub numele de Nivaquine și utilizat de decenii în special de cei ce călătoresc în diverse țări din Asia, ar putea avea efecte spectaculoase asupra pandemiei în curs.

În aceste condiții, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, anunță că a decis ca un test clinic ce vizează efectele benefice ale clorochinei să fie derulat ”la scară largă”.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran spune că până în prezent nu deține date suficiente pentru a recomanda direct acest tratament. El speră să obțină însă mai multe informații în 15 zile.

Pe de altă parte trebuie menționat faptul că în absența finalizării unor teste clinice, în Franța este interzisă în acest moment folosirea unor medicamente antivirale împotriva COVID-19, medicii tratând simptomatic cazurile cu ajutorul unor medicamente precum paracetamolul.

VEZI AICI SITUAŢIA DIN ROMÂNIA A MEDICAMENTELOR PE BAZĂ DE CLOROCHINĂ

Schema de tratament folosită de medicii sud-coreeni

La rândul lor, medicii sud-coreeni care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) au stabilit o schemă inovativă de tratament, care cuprinde o parte din medicamentele amintite mai sus.

Pacienții sănătoși fără boală existentă nu au nevoie de administrarea unui medicament antiviral și, odată ce medicii decid cu privire la utilizarea tratamentului antiviral, ar trebui să facă acest lucru cât mai rapid.

Dacă pacienții sunt tineri, sănătoși și prezintă simptome ușoare, fără afecțiuni subiacente, medicii îi pot recupera fără tratament antiviral. Dacă pacienții sunt bătrâni sau au condiții de bază cu simptome grave, medicii trebuie să ia în considerare un tratament antiviral. Dacă decid să utilizeze terapia antivirală, ar trebui să înceapă administrarea cât mai curând posibil, a menționat grupul de lucru.

Pentru tratamentul antiviral, medicii au recomandat lopinavir 400 mg / ritonavir 100 mg (două comprimate Kaletra, de două ori pe zi) sau clorochinină 500 mg oral pe zi.

Deoarece clorochina nu este disponibilă în Coreea, medicii ar putea lua în considerare hidroxiclorochina 400 mg pe zi.

Tratamentul antiviral pentru noul coronavirus va fi cel mai potrivit pentru șapte până la 10 zile. Cu toate acestea, perioada ar putea fi scurtată sau extinsă în funcție de progresul clinic.

Marele avantaj al Coreei de Sud este că face 15.000 de teste pe zi, și descoperă pacienții în faza incipientă, fără ca aceștia să ajungă în stadii grave ale bolii.

Schema de tratament folosită în România: Medicamente folosite pentru tratamentul și prevenirea HIV / SIDA

În România schema de tratament recomandată de Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” împarte la rândul ei, pacienții în cazuri asimptomatice și simptomatice.

În cazuri asimptomatice se folosește Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, un medicament combinat cu doze fixe pentru tratamentul și prevenirea HIV / SIDA.

Pentru cei simptomatici, care prezintă forme ușoare ale bolii se recomandă administrarea de Kaletra (2 cp x 2/zi timp de 10 zile) cu Tamiflu (75 mg): 1 cp x2/zi, 5 zile.

Pentru pacienții cu forme medii care fac pneumonie se adaugă la combinația menționată mai sus Plaquenil (200 mg): 400 mg x 2/zi – doză de încărcare apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile, acesta fiind un medicament antimalaric.

În cazul pacienților cu forme severe, schema este mult mai complexă: Methylprednisolon: 1-2 mg/kg/zi, timp de maximum 5 zile, la primele semne; Kaletra ( Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, sau Kaletra (Lopinavir/ritonavir soluţie orală, 80mg/20mg/ml): 10 ml x2/zi, timp de 10 zile la cei cu sondă nazo-gastrică, plus Tamiflu (75 mg): 1 cp x 2/zi, 5 zile, plus Plaquenil (200 mg): 400 mg x2/zi – doză de încărcare, apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile.

Totodată, schema recomandă folosirea Remdesivir la pacienţii simptomatici cu simptome respiratorii uşoare dar cu vârsta ˃ 70 ani şi/sau comorbidităţi prezente sau risc crescut de mortalitate, în cazul necesităţii oxigenoterapiei poate fi justificată, preum și la pacienţii cu simptome severe (ARDS/insuficienţă respiratorie globală, instabilitate hemodinamică, insuficienţe multiple de organ.