Curentul din larg: Când vor apărea primele turbine eoliene în Marea Neagră

Curentul din larg: Când vor apărea primele turbine eoliene în Marea Neagră
Sursa foto: gettyimages

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore a fost finalizat și trimis în avizare interministerială. Potrivit declarațiilor sale, primele centrale eoliene în Marea Neagră ar putea deveni operaționale în 2032, relatează Agerpres.ro.

Calendarul pentru implementarea proiectului

Ministrul Energiei a explicat că proiectul de lege a fost finalizat săptămâna trecută și a fost trimis în avizare interministerială. Acesta a subliniat că au fost semnate 17 exemplare ale proiectului și că au avut discuții importante cu Ministerul Mediului, având în vedere importanța avizului din partea acestui minister.

Sebastian Burduja a menționat că se urmărește adoptarea legii până la finalul acestui an, iar după obținerea celor 17 avize necesare, care includ și avize de securitate națională din cauza amplasamentului în Marea Neagră, legea va fi înaintată Parlamentului în luna noiembrie. Burduja a menționat că se urmărește o procedură de urgență de 30 de zile pentru adoptarea legii până la finalul sesiunii parlamentare.

După adoptarea legii, se va efectua un studiu la nivelul Ministerului Energiei care va acoperi întregul areal posibil pentru aceste investiții, luând în considerare și constrângerile de mediu. Până la 30 iunie 2025, se va promova o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea perimetrelor concesionabile și a redevențelor. Până la finalul anului, ar trebui să fie realizate concesiunile pentru explorarea perimetrelor maritime.

Când ar deveni funcționale primele centrale eoliene în Marea Neagră

Sebastian Burduja a explicat că explorarea perimetrelor maritime ar putea dura doi ani, iar pregătirea construcției și construcția efectivă vor mai dura 5-7 ani, în funcție de experiența altor state. Astfel, estimarea optimistă ar indica faptul că primele centrale eoliene în Marea Neagră ar putea deveni funcționale în 2032.

„Deci, dacă vorbim de 2025, plus 5-7 ani de zile, ne uităm la 2032 cel mai fezabil, cel mai probabil să avem primele centrale eoliene în Marea Neagră”, a explicat Sebastian Burduja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`