Cuplurile formate din părinți de același sex și copiii lor vor fi considerați o familie în toate statele UE

Cuplurile formate din părinți de același sex și copiii lor vor fi considerați o familie în toate statele UE
Therese Hyden, ambasadoarea Suediei la București, la marșul LGBT+ din Capitală

Instanța supremă a UE a decis că părinții de același sex și copiii lor trebuie să fie recunoscuți ca familie în toate statele membre.Într-o hotărâre de referință de marți, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a declarat că, dacă o țară recunoaște o relație parentală cu un copil, atunci fiecare stat membru ar trebui să facă același lucru pentru a garanta dreptul copilului la libera circulație, conform euronews.

Cuplurile formate din părinți de același sex, o familie în UE

Cazul a ajuns în fața instanței după ce autoritățile bulgare au refuzat să dea un certificat de naștere fiicei nou-născute dintr-un cuplu de același sex, pe motiv că un copil nu poate avea două mame.

Bulgara Kalina Ivanova și britanică Jane Jones, născută în Gibraltar, sunt ambele înregistrate ca mame ale Sarei, care s-a născut în Spania în 2019.

Dar niciunul dintre părinți nu este de origine spaniolă, ceea ce înseamnă că cetățenia în acea țară nu este permisă și, în conformitate cu Actul privind naționalitatea britanică din 1981, Jones nu poate transfera cetățenia britanică fiicei sale, deoarece ea s-a născut în Gibraltar.

Pe această bază, Ivanova a cerut cetățenia bulgară pentru copilul ei, care a fost ulterior respinsă din cauza căsătoriilor și parteneriatelor între persoane de același sex, nerecunoscută legal în Bulgaria.

Drept urmare, Sara a fost expusă riscului de apatridie, fără acces la cetățenie, neputând părăsi țara de reședință a familiei sale, Spania, precum și fără documente personale, limitându-i, prin urmare, accesul la educație, asistență medicală și securitate socială.

UE este o uniune a egalității

De asemenea, CJUE a decis că copilului ar trebui să i se elibereze un pașaport bulgar.

Vorbind marți după hotărâre, Arpi Avetisyan, șeful de litigii la ONG-ul ILGA-Europe a declarat: „Hotărârea a adus clarificarea mult așteptată că paternitatea stabilită într-un stat membru al UE nu poate fi renunțată de către altul, sub pretenția de a proteja” identitate națională.

” „Acesta este o adevărată dovadă a faptului că UE este o uniune a egalității și așteptăm cu nerăbdare să vedem familiile curcubeului bucurându-se de dreptul lor la libertatea de mișcare și de alte drepturi fundamentale pe picior de egalitate cu oricine altcineva. Este important ca hotărârea să fie pusă în aplicare în mod iminent, nu numai pentru bebelușa Sara și familia ei, ci și pentru alte familii care se confruntă cu lupte similare în UE.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`