18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, dar nu toţi au fost informaţi despre ce trebuie să facă, astfel încât votul lor să fie validat de către reprezentanţii Biroului Electoral Central. Nelu Barbu a arătat la postul B1 TV paşii care trebuie urmaţi, pentru un vot valid:
Secțiile de votare se deschid la ora 7.00, iar procesul de votare se încheie la ora 21.00. La alegerile locale puteți vota doar la secțiile de votare unde sunteți arondat potrivit adresei de domiciliu. Acolo vă veți găsi pe lista electorală permanentă. Dacă, să spunem, v-ați schimbat de curând domiciliul și puteți face dovada că locuiți în aria geografică a secției de votare, atunci veți fi incluși pe o listă suplimentară.
Cum votăm în ziua alegerilor: Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi ca votul tău să fie validat
#DIRECT_ONE_gtjrpw#
Pentru a vă putea exercita votul aveți nevoie de un act de identitate valabil, așadar asigurați-vă că l-ați luat la dumneavoastră în momentul în care veniți la secția de votare. Puteți vota la aceste alegeri cu buletinul de identitate cu ajutorul cărții de identitate, fie ea și provizorie, cu pașaportul diplomatic, cu pașaportul de serviciu sau cu carnetul de serviciu militar.
Prima persoană pe care o veți întâlni în secția de votare este operatorul pe calculator, o persoană căreia îi veți înmâna actul de identitate. Procedura este necesară pentru că, astfel, în sistemul electronic va fi verificat dacă datele dumneavoastră au mai fost folosite în altă secție de votare. Așadar, se evită fraudarea alegerilor. Pe de altă parte, veți afla și dacă este dreptul dumneavoastră să votați în secția de votare în care vă aflați și, mai mult decât atât, se află și prezența, în timp real, la vot.
După ce operatorul pe calculator constată că totul este în regulă, veți fi îndrumat către un membru al comisiei de votare căruia îi veți înmâna actul de identitate. La schimb, veți primi buletinele de vot și ștampila pentru a vă putea exercita votul.
Important de precizat, în țară veți primi trei buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliu Local, unul pentru Consiliul Județean, iar cei care votează în București vor primi patru buletine de vot: pentru primarul de sector, pentru Consiliu Local, pentru Primăria Generală și pentru Primarul General.
Apoi veți merge în cabina de vot unde vă veți exercita votul prin aplicarea ștampilei ”votat” într-unul dintre poatrulaterele cu numele candidatului pe care îl preferați sau, după caz, lista numelor cu cei pe care îi vreți la Consiliul Local sau Județean. Foarte important, asigurați-vă că votul va fi secret. Așadar, trageți copertina cabinei de vot.
După ce v-ați exprimat votul, împăturiți buletinul de vot, astfel încât ștampila să fie în partea inferioara. Să aveți ștampila de control pentru a vă asigura încă o dată de secretul votului. După ce ați făcut asta, vă îndreptați către urna de vot și îl introduceți acolo unde este menționat ”Primărie”, ”Consiliul Local” sau ”Consiliul Județean”.
La final, reveniți la membrul comisiei de vot unde ați lăsat actul de identitate pentru a-l recupera și, evident, foarte important, pentru a returna ștampila de vot.